Singurul absent de la Kiev, unde Luminita Anghel si Sistem au avut cel mai mare succes romanesc de pana acum in istoria concursului Eurovision, a fost chiar compozitorul piesei, Cristian Faur.

De ce? Pentru ca, spune el, a fost dat la o parte. Compozitorul nu s-a sfiit sa declare in presa ca l-a suparat atitudinea pe care au avut-o cei langa care a lucrat atata timp si ca nu va mai lucra niciodata cu Luminita sau cu Sistem.

SUNT SCARBIT

"Imi pare bine ca au obtinut un loc atat de bun, dar sunt dezamagit de faptul ca nici unul dintre ei nu mi-a dat nici macar un telefon. Am asteptat continuu un telefon de la Luminita, de la Dan Manoliu, dar inca nu a sunat nimeni. Poate-si amintesc totusi de mine.

Stiu ca mi-am asumat rolul de om in umbra, dar era piesa mea! In plus, numele meu nu a fost mentionat la nici una dintre conferintele de presa sau in declaratiile date pana acum. Pana cand le-am terminat piesa ne-am inteles foarte bine. M-au invitat la restaurante, ieseam impreuna in oras... Dar dupa ce au castigat preselectia, fiecare a alergat sa-si faca publicitate. Pe mine nici macar la conferinta de presa nu m-au chemat. Nu am fost cu ei nici in Cipru sau in Malta. Toata treaba asta m-a scarbit si nu am mai vrut sa merg cu delegatia. In cele din urma, am primit biletul de avion, dar fara diurna si nici nu am avut voie sa imi caut sponsori", a declarat compozitorul Cristi Faur.

TREI ORE DE ASTEPTARE

Zoli, liderul trupei Sistem, ne-a marturisit ca e adevarat, ca nu prea l-au luat pe compozitor in turnee. "Numele lui Cristi Faur a fost mentionat de noi de fiecare data. Daca ar fi fost atent, ar fi auzit cum am vorbit despre el in conferinta de presa inainte de plecare. Nu stiu sigur de ce s-a suparat, dar eu nu ma simt vinovat cu nimic. Si in turneul de promovare a piesei nu l-am uitat. Mereu aminteam ca el este creatorul piesei. Dar, intreb eu, oare stie cineva cine este compozitorul pieselor lui Michael Jackson?"

PRESA E DE VINA

Nu este prima oara cand compozitorul unei piese de succes este lasat in umbra interpretului. Ba chiar asta este o practica curenta. Sau cel putin asa ne spun cei care creeaza melodii.

Horia Moculescu: "Nu stiu exact ce s-a intamplat, asa ca nu vreau sa arunc vina in carca nimanui. Dar este adevarat ca asa se intampla foarte des. Si cred ca presa este de vina ca nu mediatizeaza suficient compozitorii si se axeaza pe interpreti".
Viorel Gavrila: "Rolul compozitorului este, din nefericire, minimalizat. Nu se stie ca fara munca unui compozitor nici textierii, nici interpretii nu ar avea ce sa faca. O melodie este ca o inventie. In general, mass-media nu cunoaste foarte bine cat de importanta este munca unui compozitor. Si nu mediatizeaza decat solistul. In acest caz, particular, cred ca si cei din TVR poarta o parte din vina. Ei trebuia sa se ocupe de prezenta lui Cristian Faur atat la conferintele de presa, cat si la Kiev sau la restul concertelor de promovare. Compozitorul, impreuna cu interpretii si cu textierii formeaza o echipa. Sau cel putin asa ar trebui".


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.