Toti ne amintim de Craciunul din '89, cand pe ecranele de la televizor era un globulet si se punea tot timpul Madrigalul.
Atunci, Viorica Bucur, omul care de 15 ani ne aducea cinci minute de animatie in fiecare seara pe micile ecrane alb-negru, a pus mana pe telefon si le-a spus celor de la TVR: 'Dar aveti acolo banda aia cu desene anima­te', multe dintre ele interzise in perioada ceausista. Si de atunci s-au tot dat desene...

De la cele de Disney, gen Tom & Jerry, Popeye, Mickey Mouse, Donald pana la Sandy Bell, Lidia in jurul lumii, Testoasele Ninja si povesti de animatie precum Alba ca Zapada, 101 Dalmatieni, Familia Flintstone etc.

De la serile cu desene bulgaresti sau rusesti aveam acum ore de bucurie. Probabil ca toti va aduceti aminte de acea perioada a desenelor animate care se confunda cu copilaria noastra.

Acelasi lucru l-a simtit si Alexandru Stanescu, un regizor tanar, de doar 26 de ani, care intr-una dintre Serile de Film de la Institutul Cultural Roman si-a prezentat scurtmetrajul 'Generatia desenelor animate'.

Am vrut sa fac un documentar despre o perioada a copilariei mele pe care nu mi-o amintesc doar eu cu bucurie, ci si multi altii ca mine.

Este vorba despre desenele animate care erau difuzate in perioada 1988 - 1998 la Televiziunea Romana. Din multimea de nostalgici care vorbesc pe aceasta tema cu diverse ocazii, s-au gasit cativa care au vorbit in fata camerei de filmat.

Rezultatul este o colectie de marturii ale supravietuitorilor acelor vremuri cam zbuciumate, inclusiv dezvaluiri ale unor personaje din spatele micului ecran.'

Alex a invitat-o pe Viorica Bucur ( profesoara lui pe perioada facultatii), in cea mai calduroasa zi a anului 2007, la o plimbare de doua ore prin Herastrau in care au discutat despre desene animate.

Filmul este construit in jurul unor personaje cheie, vocile de care toti ne amintim cu placere: Geta Chira, Mihai Cabel, Irina Margareta Nistor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.