Simbata seara, Luminita Anghel si Sistem au clasat Romania pe o surprinzatoare treapta a treia a "Eurovisionului", cea mai buna pozitie ocupata de tara noastra pina acum. Romanii au fost surclasati de Grecia si Malta, intr-un joc al punctelor date pe interes.

Romania a intrat in concurs a patra si a terminat a treia. Organizarea a scirtiit din toate incheieturile, ucrainenii tinind in secret modul in care unele tari au jurizat. Felul in care s-au acordat punctele a fost si de aceasta data unul dubios. Luminita Anghel si Sistem au obtinut cel mai bun rezultat dintre toate participarile noastre de pina acum la "Eurovision". Cei sase au primit de trei ori punctaj maxim (din partea capsunarilor din Spania, Portugalia si a comunitatii romane din Israel), un zece din partea Ungariei, un opt din partea Bulgariei si a Ciprului, cinci "note" de sapte (Belgia, Andorra, Polonia, Moldova si Malta), Austria si Norvegia au dat cite sase puncte, in timp ce alte patru tari au notat Romania cu cinci puncte (Islanda, Grecia, Franta si Albania). Cele mai putine puncte le-am obtinut din partea Belarusului (un punct), iar Suedia, Macedonia si Bosnia ne-au dat cite doua puncte. Monaco si Turcia au contribuit la punctajul final al Luminitei cu cite trei puncte.

Pe primele pozitii s-au clasat reprezentanta Greciei (Elena Paparizu), cu 230 de puncte, si malteza Chiara (192 de puncte).

In final, Luminita si Sistem au obtinut 158 de puncte, cu patru mai multe decit Letonia. Pe pozitia urmatoare s-a clasat Moldova, Zdob si Zdub reusind sa adune 148 de puncte. Nu mai putin de 11 tari au considerat ca Romania nu merita nici un punct.
Vot geografic

Dincolo de statistici, se poate lesne observa faptul ca si anul acesta s-au acordat puncte in functie de pozitionarea geografica si de diaspora. Nivelul concurentilor a fost mai slab, cei mai multi mergind pe "reteta" Ruslana, cu percutii puternice (Turcia, Serbia si Muntenegru, Moldova, Albania, Cipru si Croatia) si influente etno, pina la ritmuri de manea. Anul viitor, "Eurovisionul" se va desfasura in Grecia, la Atena. Probabil ca nici atunci nu va fi lipsit de aceleasi voting-uri subiective.

Dan Teodorescu de la trupa Taxi, care in anul 2000 s-a clasat la "Eurovision" pe locul 17 cu piesa "Luna", ne-a declarat: "Eram pe drum, nu am reusit sa vad tot spectacolul. Oricum, ii felicit pe Luminita si pe Sistem, este un rezultat nemaipomenit, la mai mare!". Sanda Ladosi (locul 18 anul trecut la "Eurovisionul" de la Istanbul) nu a fost de gasit.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.