Recent, au fost publicate citeva topuri ciudatele in care erau insirate ierarhic numele unor personalitati. Vii si defuncti, la gramada.

Oameni celebri care au marcat gusturile, istoria, fericirea si cultura poporului roman. E deja cunoscuta pozitia ocupata in top de Ceausescu, care e bifat de popor la capitolul "cel mai benefic", imediat dupa Stefan cel Mare, dar si la "cel mai malefic" unde ocupa, daca nu ma insel, chiar primul loc. Ceea ce mi s-a parut inca mai interesant si legat, bineinteles, de profilul acestei rubrici e topul personalitatilor culturale, care incepe cu Eminescu, se continua cu Florin Piersic, ajunge pe undeva pe la coada la Andrei Plesu si Mircea Dinescu si se termina subit cu Irina Loghin. La o analiza subtire avem asa: un mare poet mort nelipsit de pe bancnote din ’90 incoace, doi prieteni cu consistente intelectuale profund diferite, dar prezenti pe sticla cu o frecventa suficient de mare (mai ales Dinescu) si o gramada de vedete media a caror notorietate e construita inainte de ’90, cu predilectie in filmele cu haiduci, albumele duminicale si pe la "Tezaur folcloric". E firesc, si nimeni n-ar trebui sa strimbe din nas. Nici macar Mircea Dinescu care, zicea CTP in emisiunea dlui Hurezeanu, s-ar fi simtit ofensat de tovarasia din top a Irinei Loghin.

Totusi, la o privire mai atenta topul acesta spune ca, atunci cind e vorba de cultura, poporul voteaza in functie de ce a vazut la televizor si pe banii cu care si-a platit intretinerea. Si ca Plesu e mai jos decit Piersic in top este pentru ca n-a aparut foarte des in emisiunile Mihaelei Radulescu si parca n-are nici atita haz. Asa ca, cine vrea notorietate culturala in astfel de topuri, sa-nceapa sa se invirta de pe acum pentru un fotoliu la madam Tatu in emisiune si pentru un loc pe bancnota de 69 de lei noi. N-ar fi rau sa apara si-ntr-un spot la o cafea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.