Cea de-a 18-a editie a Festivalului International de Film DaKINO se va deschide in seara aceasta la ora 19.00, cu doua filme in premiera, "Generation 68", de Simon Brook, si "Maradona by Kusturica", documentare despre personalitati puternice, care au influentat lumea, anunta NewsIn.

"Generation 68" (2008), va incepe la ora 19.30. Filmul este un documentar despre revolutia culturala de la sfarsitul anilor '60, cand muzica devenea militanta si avea texte explicite, teatrul se politiza si aborda metode noi, experimentale, iar arta pop schimba mentalitatile. Printre personalitatile acelor vremuri, incluse in documentarul lui Brook, se numara Vaclav Havel - ultimul presedinte al Cehoslovaciei si primul sef de stat din Cehia, regizorul ceh Milos Forman -cunoscut pentru filme ca "Amadeus"(1984) sau "One Flew Over the Cuckoo's Nest" / "Zbor deasupra unui cuib de cuci" (1975), productii pentru care a primit Oscarul, designerul Mary Quant - inventatoarea fustei mini, si actorul, regizorul si scenaristul Denis Hopper - care a jucat in capodoperele cinematografice "Blue Velvet"(1986) si "Easy Rider"(1969).

Al doilea film din deschiderea festivalului, programat sa inceapa la ora 21.00, este "Maradona by Kusturica"(2008), un documentar despre cel mai cunoscut fotbalist argentinian din toate timpurile, vazut atat ca un revolutionar, cat si ca un om obisnuit, care poate cadea in capcana drogurilor. Pe masura ce relatia dintre regizor si subiectul sau devine mai stransa, Maradona ajunge sa povesteasca detalii din viata sa personala si despre schimbarile traite odata cu popularitatea, dar si despre cum este vazut de personalitati printre care si dictatorul cubanez Fidel Castro.

Gala de deschidere a festivalului va avea loc ora 19.00, iar organizatorii au pregatit publicului, pentru prima seara a evenimentului, mai multe surprize, printre care un moment coregrafic cu Razvan Mazilu.

Festivalul, care are loc, anul acesta, intre 25 si 29 noiembrie, va fi compus din doua sectiuni: Competitia de Scurtmetraje, cu sectiunile Fictiune si Film Documentar, si Competitia de Documentare si Programe Paralele, acestea din urma fiind dedicate filmelor cu tematica politica, care traseaza cateva repere ale istoriei contemporane.

Toate premiile festivalului vor fi acordate in seara de gala, cel mai important dintre ele, Trofeul DaKINO, urmand sa revina unui film documentar.

Festivalul DaKINO, organizat de fundatia cu acelasi nume, se va desfasura la The Light Cinemas, din complexul bucurestean Liberty Center. Pe toata perioada festivalului, o linie speciala a RATB va face legatura intre Liberty Center si Piata Unirii pana la terminarea ultimelor proiectii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.