'Tzuki', noul album al Loredanei, contine zece piese pop, gipsy-punk, preluari din folclor, dar si compozitii proprii. Artista l-a inregistrat in Statele Unite cu inginerul de sunet pe care il impart Alicia Keys si George Benson.

Care sunt melodiile din cultura roma care te-au inspirat pentru acest album?

Sunt mai degraba ritornele populare, nu neaparat melodii din cultura roma.

M-au inspirat, spre exemplu, melodii din Moldova, Serbia, Bulgaria. La piesa 'Regina' am pornit de la un cantec popular sarbesc care anunta venirea primaverii, intitulat 'Ederlezi'. Se spune ca acest cantec aduce noroc si bogatie si de aceea, atunci, se pun banuti in copaci.

Sunt ritualuri vechi, pline de farmec. In acelasi timp am gasit o asemanare izbitoare cu o piesa spaniola, 'Sabor a mi', le-am adus impreuna si asa a iesit 'Regina', care acum este pe coloana sonora a telenovelei cu acelasi nume de la Acasa TV.

La fel se intampla si cu 'Cip-Cirip'. Este un cantec ce provine dintr-un patrimoniu balcanic.

Cu cine ai colaborat in America la realizarea albumului?

Am colaborat atat cu oameni de muzica foarte tineri, cat si cu muzicieni consacrati acolo. La piesele „Gipsy Love” si „Regina” am lucrat cu Alex de Calvarho, un chitarist extrem de talentat care a cantat alaturi de Deep Purple si Aerosmith.

Un artist tanar si extrem de talentat cu care am colaborat la acest album este Naim St. Luce. Pentru piesele 'Hot Tamali' si 'Music Takes Me High' am inregistrat cu Cash, o tanara de culoare care canta cu DMX, bine cunoscutul rapper american. Alaturi de ei, ca inginer de sunet si coproducator, l-am avut pe Kenneth McDonald.

Am inregistrat cu el in acelasi studio in care el a lucrat cu Alicia Keys si cu George Benson, pentru ultimul sau album. Piesele 'Fire and Ice' si 'Mais una caipirinha' le-am scris impreuna cu Jeremy Adelman, un alt muzician consacrat. Este o munca pe care am inceput-o acum un an, din 2007, pana in toamna acestui an. Am scris aproximativ 20 de piese, iar pentru acest album am ales zece dintre ele.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.