Cu un amplu program de dezbateri ce se anunta de pe acum incitante, viitorul Festival gay din Romania a provocat deja reactia critica a unor romani.

Ai dreptul sa iubesti! Sub acest titlu se va desfasura, in perioada 23-30 mai, in Bucuresti, primul Festival gay din Romania, un eveniment in premiera pentru tara noastra. Actiunea va reuni, pentru prima data, homosexuali si lesbiene care, spun ei, nu mai vor sa se ascunda de societate.

PROGRAM.

La fel ca si in celelalte mari capitale cum ar fi Berlin si New York, dar si in orase precum Tel-Aviv, homosexualii au acum ocazia sa se reuneasca si in Bucuresti, in urma unei initiative sprijinite atat de Ambasada Elvetiei, Realitatea TV si altii, dar si finantata de Ministerul Sanatatii si Astraea Fundatia Lesbienelor pentru Dreptate. In timpul celor sapte zile, cat dureaza evenimentul, vor fi organizate mai multe dezbateri ce au ca subiect homosexualitatea. Este vorba despre doua teme deosebit de "fierbinti" pentru societatea romaneasca, anume "Religie si sexualitate", "Mass-media si legislatia antidiscriminare". Aceasta din urma are ca scop, dupa cum sugereaza si titlul, initierea unui dialog intre jurnalisti si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), cu privire la exercitarea libertatii de exprimare in contextul legislatiei antidiscriminare, mai ales ca presa romaneasca cunoaste partial legislatia si standardele antidiscriminare din Romania, iar pe de alta parte, raman necunoscute normele si procedurile cu care opereaza CNCD atunci cand sanctioneaza jurnalistii pe motiv ca aduc atingere demnitatii unor persoane pe criteriul etniei, apartenentei la o anumita categorie sociala, varstei, genului, orientarii sexuale.

CRITICII.

Cum era si de asteptat, vestea ca se va organiza in Bucuresti un festival al homosexualilor si lesbienelor a provocat reactii diferite in randul romanilor. Printre cei mai vehementi sunt opozantii acestei manifestari, care au inceput sa difuzeze pe Internet o serie de manifeste, in care cer opiniei publice sa reactioneze si sa ceara Primariei interzicerea marsului.

CAPITALA IMORALA

Bucurestiul este o capitala pustiita, spune convins preotul Vasile Gavrila, paroh la Biserica Sfantul Nicolae. Autoritatile locale din Capitala au aprobat Gay Fest, un eveniment care se va desfasura in perioada 23-29 mai in Bucuresti, fara sa tina seama de parerea cetatenilor. Dupa cum spune preotul Gavrila, "cei care au carmuirea in mana trebuie sa tina cont ca nu au fost votati pentru o Capitala a imoralitatii, ci pentru una a bunului-simt". De asemenea, parintele paroh a tinut sa precizeze ca oficialitatile ar trebui sa fie cutremurate de faptul ca pe pomelnicele de la biserica sunt pomenite numele lor, iar bratul puternic al lui Dumnezeu va asculta de glasul credinciosilor si se va intoarce impotriva lor. "Bineinteles, nimeni nu atenteaza la libertatea oamenilor, la parerile lor, nimeni nu-i condamna, dar intr-o societate morala eu consider ca este o sfidare a moralei crestine, a unui popor cu principii sanatoase", a adaugat preotul Vasile Gavrila.

Societatea romaneasca nu este pregatita pentru asa ceva, este un lucru jignitor si delicat in acelasi timp, sa se afiseze asa in public. "Noi, romanii, am fost tinuti intr-un stadiu de cultura oarba, iar acum, dupa ’89, se degreseaza tot ce este mai murdar din strainatate", afirma parohul de la Biserica Sf. Nicolae. Impreuna cu enoriasii, preotul a strans aproximativ 1.000 de semnaturi in semn de protest fata de manifestatia Gay Fest, care vor fi depuse la Primarie. (Eugenia Mihalcea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.