Scriitorul american Michael Crichton, autor al unor best-selleruri precum "The Andromeda Strain" (Germenul Andromeda) si "Jurassik Park" si creator al popularului serial de televiziune "ER", pentru care a castigat in 1996 un premiu Emmy, a murit la varsta de 66 de ani, in urma unui cancer, anunta NewsIn
Crichton, de profesie medic, a urmat o cariera de romancier si scenarist, iar cartile lui, traduse in 30 de limbi, s-au vandut in peste 150 de milioane de exemplare in intreaga lume.

A murit "fulgerator", marti, la Los Angeles, dupa ce a dus o lupta curajoasa cu un cancer, a anuntat miercuri familia lui, potrivit Reuters si AFP.

"Daca lumea il sita ca un mare povestitor, care ne-a pus la incercare notiunile noastre preconcepute despre lumea din jurul nostru - si facand aceasta ne-a oferit un mijloc de divertisment - sotia lui, Sherri, fiica Taylor, familia si prietenii il cunosteau pe Michael Crichton ca un sot devotat, un tata iubitor si un prieten generos, care ne inspira pe fiecare dintre noi ca sa ne straduim sa vedem minunile lumii noastre dintr-o perspectiva noua", a declarat familia intr-un comunicat .

"A facut-o cu un simt al umorului pe care cei care au avut privilegiul sa-l cunoasca personal nu-l vor uita niciodata", adauga comunicatul.

Familia Crichton a spus ca isi doreste intimitate si ca va organiza un serviciu funerar privat.
Michael Crichton s-a nascut la Chicago, la 23 octombrie 1942, iar primul sau roman l-a scris sub pseudonim in timp ce urma cursurile Scolii Medicale Harvard. "The Andromeda Strain," care a fost publicata in 1969, a devenit primul sau best-seller.

In afara de "Jurassic Park" si continuarea sa, "The Lost World", care au devenit filme de succes la Hollywood, Crichton a scris intre altele "Congo", "The Terminal Man", "Prey" si "State of Fear".
Mai multe de 12 dintre romanele sale au stat la baza unor filme.

Michael Crichton este considerat inventatorul romanului "tehno" cu suspans. In 2006, romanul sau "State of Fear" (Frica, tradus la Polirom) pune la indoiala, pe 600 de pagini, realitatea incalzirii climatice si a aprins o controversa pe aceasta tema care divizeaza oamenii de stiinta si clasa politica din Statele Unite. Oferind toate ingredientele genului (actiune, suspans etc), acest "techno-thriller" acorda rolul personajului negativ unei organizatii ecologiste care deviaza catre terorism, planificand catastrofe naturale pentru a convinge opinia publica de realitatea schimbarii climatice ca sa stranga astfel fonduri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.