Adrian Valentir a fost operatorul lui Bocanet. A fost in grupul de boemi al lui Nicu Ceausescu. A fost primul operator al grupului Divertis. Este angajat reporter la Departamentul Divertisment al TVR.

Matusalem

Am intrat in ’68, in TVR, cu 340 de candidati pe 5 posturi. Pina atunci, vazusem tot ce era film in tara si dadeam note. Nota maxima lua la mine Blow up. Pentru Fellini nu aveam bagajul cultural pe atunci. Eram DJ la clubul Zet, pe felia de muzica progresiva. Luau note mari Pink Floyd, Tangerine Dream. Imi dadeau viziuni cinematografice, ceea ce a dus la realizarea primului videoclip din tara pe muzica lui Pink Floyd.

Mistocar

Eram in echipa de juniori a boemei bucurestene de la Pescarus, cu Serghei Mizil, Madalin Voicu, saracul Zaza, care a murit, cascadorul Pascu. Din cind in cind mai venea si Nicu Ceausescu, tip valabil. Marsa la glume, se purta firesc. Odata s-a dus pina la masina dupa o sticla de bautura si l-a batut militianul. M-am dus, i-am spus aluia cine era Nicu. Era baut si plingea militianul. Nicu nu i-a facut nimic. Pe vremea aia nu erau fitele si topetul de acum. Vorbeam despre filme, ne vedeam cu fete, beam votca.

Bocanet unu

Era cu sapte ani mai mare decit mine, dar inspira un respect de parca avea peste 50. Avea personalitate, impunea respect cu zimbetul pe buze. Amprenta stilistica a emisiunilor lui a impus-o Doina Levinta. Dar el, in clipa in care arata unui cintaret ce pasi trebuie sa faca, avea gratia unui balerin. In clipa in care arata unui actor cum sa interpreteze, era el insusi un actor extraordinar. El era creatorul videoclipului. Ii spunea Olimpiei Panciu: draga, strofa asta n-o mai cinti, ai o atitudine asa! Cum? Sa fac playback? Nu, draga, aia e o voce a gindului! Mie imi dadea libertatea de a face o miscare de macara si ieseau videoclipuri.

Bocanet doi

Lucra cu Patrichi. Si se numara: unu-doi-trei-patru! Si mi-am educat urechea pe masura muzicala si dupa un timp imi dadea miscare de aparat pe numaratoare coregrafica. Asta imi dadea libertate! Asa am reusit sa fac un potpuriu muzical de 14 minute pe o camera. Era un semizeu ce-ti punea mina pe frunte si in momentul ala tot ce e mai bun din tine se transforma in imagine. Era un profesionist. A murit cu Toma Caragiu la cutremur. Daca aveau inspiratia sa ramina linga paharele cu whisky ieseau intregi.

Caragiu, Pittis, Anda Calugareanu

Tineri, iubitori de muzica. Pittis, mai mult, venea din strainatate cu valize de muzica. Si venea la tine acasa si te lasa sa-i copiezi ce muzici voiai. Caragiu era fermecator, impunea prin prestanta, nu era un caterincar, un populist. Tin minte ca statea si isi aranja buclele in monitor si spunea: "Doamne, ce urit sint!". Anda era o fata exceptionala si niciodata nu facea pe vedeta. Putea sa cinte orice. Beam impreuna votca, dupa emisiune.

Ceauseasca

Era emisiunea lui Vornicu, de duminica dupa-amiaza si erau Campionate Europene cu Nadia Comaneci si s-a primit telefon in regie de la seful televiziunii: "Ba, terminati cu Nadia, bagati Stefania Rares, muzica populara, ca vrea Elena Ceausescu s-o asculte!". Am dat repede telefon dupa redactorul pe muzica populara si i-am spart dulapul si am dat caseta cu Rares.

Divertis

Eu i-am pus pe caseta. UTC-ul primise de la Militie o camera video confiscata si sefii de acolo au intrebat cine se pricepe la asa ceva. Daca Borsan, Hidegcuti, sefii UTC-ului, ajungeau sefii partidului, nu mai schimba nimeni sistemul. Ei faceau serbarile Zapezilor. Divertisii erau niste pusti care spuneau niste chestii de inmarmureai. Eu intrebam: tovarasu, ii filmam si pe astia? Pai, normal, ce ai innebunit?! Ce faceau pe scena era putin fata de ce faceau in particular. Mergeam cu Hidegcuti prin Costinesti si am luat doua lazi cu bere. De la distanta am auzit o cuvintare de-a lui Ceausescu. Se auzea tot mai infocat Ceausescu. Deschidem usa. Era Ceausescu, I.T. Morar. Ailalti faceau pe reporterii de la diverse agentii de presa ce puneau intrebarile Europei Libere. Dupa aia, alta! Mi-au dat un elicopter sa filmez Costinestiul de deasupra, iar Grosan mi-a dat sa arunc o naveta de bere in mare. Ce a facut? A anuntat la radio Costinesti ultima inventie a tehnicii romanesti: lansarea navetei spatiale.

Secretul televiziunii

Sa fii injectat cu morbul asta. Placerea de a lucra a ramas aceeasi. Am realizat regia de transmisie a mii de meciuri de fotbal, a sute de piese de teatru. Acum sint reporter la Divertisment, datorita sistemului comunist de incadrare si remunerare si sint pe terminate cu facultatea de regie ca s-o pun pe masa celor de la TVR si sa fiu incadrat pe masura valorii mele.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.