Anul acesta, Lavazza a adaugat un capitol important in istoria faimoaselor sale calendare, delegand-o pe Annie Leibovitz, cel mai cunoscut si totodata cel mai cautat fotograf contemporan, sa produca cea de a saptea editie, sub indicatia artistica a agentiei de publicitate Armando Testa.

Tema indrazneata aleasa de Annie Leibovitz este una pe care s-a fondat Lavazza si cu siguranta neobisnuita pentru acest mare fotograf: Stilul Italian. Pentru a prezenta conceptul, Lavazza a avut nevoie de o persoana talentata, care are capacitatea de a imbina imagini din trecut si din prezent pentru a exprima prin lumea artei, cinematografului, modei, gastronomiei, frumusetii si a senzualitatii, ceea ce inseamna “a fi Italian”.

Annie Leibovitz a creat sapte cadre pentru Lavazza (sase pentru paginile lunilor plus una pentru coperta) – sau mai bine am spune, sapte fotografii, reprezentari ale unei calatorii fantastice printr-un tinut sofisticat, inradacinat nu doar in imaginatia propriilor sai cetateni dar si in constiinta internationala, pentru a defini o atitudine si un stil de viata de negasit in alta parte a lumii.

In timp ce si-a pastrat ferm atentia asupra simbolului stilului Italian, Leibovitz a ales pentru fotografiile sale decoruri care se refera la nume mari din lumea artei, filmului si chiar a modei, folosind cu iscusinta influentele artistice si atmosferele supranaturale tipice ochiului sau patrunzator.

Imaginile luate de Leibovitz, care se adauga la galeria extensiva de arta a fotografiilor din calendarele Lavazza, sunt lucrate intr-un stil teatral care defineste realitatea, cu umbre ale luminii din zori, reminiscenta a stilului Flemish, tipic acestui artist. Imaginile uimesc, incanta sau amuza. Un lucru e sigur: acestea au un impact direct si eficient si nu lasa privitorul indiferent.

In calendarul sau, Annie Leibovitz ne reaminteste ca adevarata ironie inseamna sa nu iei niciodata nimic prea in serios. Micile detalii din fundal, presarate ici si colo, sugereaza ca pana si constructiile cele mai perfecte sunt doar niste reprezentari.

Cand a fost intrebata ce semnifica pentru ea tragerea cadrelor pentru calendarul Lavazza, Annie Leibovitz a replicat: „Calendarul Lavazza are o mare traditie si ofera sansa pentru fiecare fotograf de a-si largi imaginatia. Ideea a fost de a dezvalui procesul sau crearea calendarului in cateva dintre fotografii. Procesul m-a fascinat intotdeauna si bineinteles, nu ne-am putut opri din bautul cafelei Lavazza pe tot parcursul acestuia. Serios!”

Francesca Lavazza, Director de imagine a corporatiei Lavazza, comenteaza: "Cand ne-am decis asupra temei, nu am avut dubii asupra cui trebui sa o realizeze, un artist de pe scena internationala cu un ochi patrunzator, deosebit, sensibil si „iluminat”. Trebuia sa fie Annie Leibovitz. Nu ne-a interesat nationalitatea fotografului, dar am fost ingrojorati in ceea ce priveste incredintarea acestei editii unuia al carui talent si sensibilitate ar fi trebuit sa ofere o interpretare convingatoare temei calendarului. Desi este adevarat ca Lavazza este o companie italiana, este la fel de adevarat faptul ca spiritul sau international a permis intotdeauna sa-i largeasca orizonturile”.

Annie Leibovitz si Lavazza au invitat cinci top-modele faimoase (toate italience, evident) pentru a aparea in imagini: Eva Riccobono, Elettra Rossellini Wiedemann, Alessia Piovan, Gilda Sansone si Kate Ballo.

Aceste cinci ambasadoare internationale ale frumusetii italiene au fost astfel provocate
sa-si incerce norocul in dimensiuni artistice diferite.

"Il cinema" – tribut marelui maestru al cinematrografului Italian, Federico Fellini.

Aici, Annie Leibovitz s-a inspirat din imaginea scenei care l-a facut pe Trevi Fountain un nume de marca

"Genio", celebreaza cu succes un simbol al culturii si istoriei italiene, „Omul Vetruvian” al lui Leonardo Da Vinci, reinterpretat intr-o versiune senzuala, feminina.

"Lupa", imaginea emblematica a Romei, plasata in interiorul Coloseumului.
"La Moda", reprezinta detaliul sofisticat si „trendy” al unui espresso Lavazza autentic, cu magnificele rochii de seara pe fundal, imprumutate pentru aceasta ocazie de catre doua stele ale haute couture international - Dolce & Gabbana.

Sarutul din "La Seduzione", reprezinta seductie pura si alura tipic italiana cu Tevere pe fundal si o lumina si o perspectiva care fac sa rasune Canaletto.

Annie Leibovitz a capturat si cea mai indragita mancare italiana - "Spaghetti" - unde ingredientul magic al unui model zambitor se amesteca cu fundalul senzual ale dealurilor Toscane.