Trupa Holograf s-a clasat pe prima pozitie in topul artistilor care au primit cele mai mari sume de bani din incasarile drepturilor de autor pe 2004, la care s-au adaugat si restante din anii anteriori, inaintea celor de la 3Sud Est, Voltaj sau a lui Stefan Banica jr. Locul secund le-a revenit baietilor de la 3Sud Est, iar pozitia a treia, Andrei. In top zece se regasesc si Stefan Banica jr., Taxi, Voltaj, Nicola, Andreea Balan, Candy si Angela Moldovan.

Anul trecut, CREDIDAM (Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti) a colectat, in urma difuzarii inregistrarilor comerciale in Romania de catre posturile de radio, cablu, tv, in restaurante, hoteluri, discoteci sau alte locatii, 51.067 miliarde de lei (aproximativ 1.260.740 de euro). Acesti bani au fost impartiti intre 4.307 artisti romani si 4.000 de artisti straini. Spre exemplu, artistii din Anglia au primit, anul trecut, aproape 18.000 de dolari, iar cei din Spania, 9.400 de euro.

Singurii artisti care au venit sa-si ridice diploma au fost cei de la Holograf, insa fara Dan Bitman.
Cum era de asteptat, muzicienii s-au ferit sa ofere ziarisilor sume exacte, insa Iulian Vrabete de la Holograf a dat de inteles ca sumele nu depasesc 30 de milioane de lei, in cazul unor artisti bine cotati pe piata, cum este si cazul lor. "Sumele nu sunt uriase, dar acest demers dovedeste ca suntem pe drumul cel bun. Ar trebui ca banii incasati sa fie de trei, patru ori mai multi", a declarat Vrabete. Oricum, asemenea celorlalti artisti, si cei de la Holograf sunt constienti ca jumatate din aceste incasari se pierd din cauza pirateriei.

PREMIU PENTRU RESPECTAREA LEGII

Dupa cum s-a exprimat doamna Rodica Parvu, director general al ORDA (Oficiul Roman pentu Drepturile de Autor), in cazul utilizatorilor care au platit cele mai mari sume la fondul destinat repartitiilor catre artisti s-a premiat un paradox: rasplatirea celor care au ales sa respecte legea. In televiziune, primul loc i-a revenit Corporatiei pentru Arta si Cultura Intact/Antena 1, locul doi Pro TV SA, iar pe trei Amerom Television SRL/Prima TV. S-au mai acordat diplome si utilizatorilor din radio, retransmisie prin cablu, comunicare publica.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.