Metropolele de astazi au fost acum sute de ani mari centre ale artei, comertului sau culturii. Multe dintre ele si-au pastrat arhitectura medievala pana in prezent, facand posibila vizitatorilor o incursiune in trecut. Iata mai jos cateva dintre cele mai frumoase orase medievale ale Europei, conservate atat de bine incat prezentul le transforma intr-unele dintre cele mai interesante destinatii ale momentului.

  • Insula Rhodos, Grecia

Ordinul Cavalerior din Malta (cunoscut si sub numele de Ordinul Sfantului Ioan din Ierusalim) a transformat Rhodos intr-o puternica insula fortificata in timpul ocupatiei lui, intre anii 1309 – 1523. In deceniile urmatoare, insula a fost cucerita mai intai de turci pentru ca apoi sa intre in sfera de influenta a Italiei. Moscheile, baile publice, marile cladiri otomane si arhitectura gotica, coexista in Orasul de Jos si cel de Sus, transformand Rhodosul intr-un centru medieval al marii Egeee. Centrul vechi al capitalei se afla pe lista patrimoniului mondial al UNESCO din anul 1988 datorita vestigiilor sale medievale. Palatul Marilor Stapani, Marele Spital si Strada Cavalerilor sunt doar cateva dintre elementele arhitecturale gotice care intregesc valoarea Orasului de Sus.

  • San Gimignano, Italia

Cetatea frumosului turn este situata in provincia toscana Siena, in nordul Italiei. Micul oras, faimos mai ales pentru istoria si arhitectura sa, este inca inconjurat de puternice ziduri medievale. Istoria lui a inceput in secolul al III-lea cand etruscii au fondat aici o asezare fortificata. In secolul al X-lea insa, cetatea propriu zisa, este inaltata pentru a apara imprejurimile de atacurile hunilor lui Atilla. In timpul Evului Mediu si in epoca Renascentista, cetatea San Gimignano a fost un important punct de popas pentru pelerinii catolici ce se intreptau spre Roma sau Vatican, fiind asezata pe Via Francigena. Astazi, cetatea din nordul Italiei este mandria Toscanei si pastreaza inca farmecul si atmosfera medievala intre zidurile sale.

Click aici pentru a descoperi mai multe astfel de destinatii superbe.