La un an de la moartea tenorului italian Luciano Pavarotti, acesta va fi omagiat printr-o serie de concerte la Paris, New York si chiar la Petra, in Iordania, cu incepere in orasul sau natal, Modena, unde este considerat deja un "mit", relateaza NewsIn.
Sambata, Teatrul Municipal din Modena, care poarta numele lui Pavarotti, va prezenta "Requiem" de Verdi, pentru 2.000 de persoane, care au acces gratuit la concert. Spectacolul va fi reluat in ziua urmatoare, dat fiind numarul mare de cereri de locuri.

In Modena, se urmareste pastrarea unei imagini vii a lui Pavarotti, a declarat primarul orasului din nordul Italiei, Giorgio Pighi. Municipalitatea intentioneaza sa stabileasca un traseu in oras in cinstea lui Pavarotti, "nu un muzeu, ci un loc unde se va simti in continuare vitalitatea lui".

Un concurs de interpretare a fost, de asemenea, organizat aici in memoria lui Pavarotti, cu sprijinul celebrei Scala din Milano. La finala, care are loc pe 3 octombrie, vor participa 250 de tineri si tinere, din intrega lume, iar juriul este prezidat de tenorul Carlo Bergozi.

La Roma, muzeul Vittoriano va deschide luna aceasta o expozitie retrospectiva consacrata lui Pavarotti.
Requiem-ul lui Verdi va fi interpretat si la New York, pe 18 septembrie, in fata a 3.000 de persoane, iar la Paris, parcul Saint-Cloud va gazdui un concert, cu participarea tenorului Roberto Alagna, sotul sopranei Angela Gheorghiu, pentru a marca implinirea unui an de la moartea artistului italian.

Un mare concert de binefacere, care va aminti de reprezentatiile desfasurate sun egida "Pavarotti and Friends", va avea loc la Petra in Iordania. Mari personalitati ale muzicii internationale care au cantat, in scop caritabil, cu Pavarotti, precum Bono, Elton John, Céline Dion, Joe Cocker sau Sting, vor urca probabil pe scena din vechiul oras, aflat intre munti si pretuit pentru cladirile facute in piatra.

Concertul de la Petra a fost "un vis impartasit la un moment dat de Regele Hussein al Iordaniei si de Luciano", spune vaduva tenorului Nicoletta Mantovani, de 38 de ani, care precizeaza ca organizarea evenimentului de pe 12 octombrie a fost posibila datorita Printesei Haya, fiica fostului rege Iordaniei.
Printesa este, asa cum a fost si Pavarotti, Mesager ONU pentru Pace si se implica in activitati umanitare. Fondurile care se vor strange in urma concertului vor fi folosite de organizatii precum World Food Programme si UN High Commissioner for Refugees.

Cea de-a doua sotie a lui Pavarotti, Nicoletta Mantovani, a mai marturisit ca incearca sa organizeze astfel de evenimente dedicate tenorului, pentru a aminti de "cariera sa inegalabila si de marea sa personalitate, de carisma si de umanismul lui".

Luciano Pavarotti a murit din cauza unui cancer pancreatic pe 7 septembrie 2007, la varsta de 71 de ani, in orasul sau natal. Mai multe zeci de mii de persoane au asistat la inmormantare sa.

Impartirea averii sale a iscat apoi polemici, deoarece doua versiuni ale testamentului sau nu prevedeau aceiasi distribuire a bunurilor intre, pe de-o parte, cele trei fiice ale tenorului cu prima sotie si, pe de alta parte, cea de-a doua sa sotie si fiica lor de 4 ani. Mostenitorii lui Pavarotti au ajuns in cele din urma la un acord in iunie 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.