Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) a anuntat ieri-seara premiile acordate jurnalistilor si organizatiilor care s-au remarcat anul trecut in lupta pentru libertatea de expresie. Centrul pentru Jurnalism Independent, care a dat in judecata guvernul Nastase pentru a obtine lamuriri cu privire la publicitatea de stat, jurnalistii din TVR care au atras atentia asupra ingerintelor politice in activitatea redactionala si Fundatia Concept, initiatoare a campaniei "Nu da spaga", s-au numarat printre premianti. Intre "repetenti" au fost nominalizati Adrian Nastase, Dragos Seuleanu, Valentin Nicolau si Antena 1.

AMP acorda in fiecare an, cu ocazia Zilelor Libertatii de Exprimare, distinctii pentru campionii si repetentii dreptului la informatie si la libera exprimare. Categoriile si motivatiile juriului sint scrise ˆ la "Academia Catavencu", pentru ca Agentia incearca sa abordeze cu umor o problema altminteri grava.
Capitolul "Premii pe bune". Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a primit, aseara, la clubul Baza Militara din Bucuresti, premiul "A patra putere in publicitatea de stat". Aceasta pentru ca CJI "s-a judecat cu Adrian Nastase, cu guvernul, pentru a obtine detalii despre contractele de publicitate semnate de acesta".

EVZ a publicat un document intern in care se spunea ca toate contractele de publicitate ale institutiilor din subordinea lui Adrian Nastase trebuiau semnate de acesta. CJI a cerut guvernului sa faca publice detaliile legate de publicitatea de stat si, pentru ca a fost refuzat, l-a actionat in judecata, potrivit legii informatiilor de interes public.Premiul "Singuri impotriva tatucului lor" a revenit ziaristilor din TVR care au denuntat, tot in EVZ, metodele prin care puterea controla Departamentul de stiri.

Fundatia Concept a primit premiul "Nu da spaga la televizor" pentru campania "Nu da spaga".
Premiul "Pentru recuperarea spatiului public, pentru public" a fost oferit grupului Mindbomb, "pentru readucerea mesajului de protest in spatiul public prin intermediul unor afise ce-si propun "sa aprinda scinteia gindirii" intr-o societate dominata de lehamite", si-a motivat alegerea juriul AMP.

Capitolul "Repetenti". Agentia a acordat premiul "Very Important Personality" fostului prim-ministru Adrian Nastase, "pentru sumele uriase cheltuite de guvern cu publicitatea de stat data presei care cu o mina scria despre realizarile lui si cu celelalte doua il aplauda". In perioada guvernarii Nastase, pentru acest tip de publicitate, s-au cheltuit 66 milioane euro, a aratat juriul AMP.Dragos Seuleanu, presedintele Societatii Romane de Radio, a primit premiul "Seulenii nu sint ingeri" - "pentru procentul de 0,2% de dezinformare transmis prin buletinele de stiri ale SRR", a explicat AMP.

"Mai gresim si noi, ce sa facem, nu sintem ingeri", a spus, intr-o audiere la CNA, Dragos Seuleanu, criticat in presa pentru subordonarea radioului public fata de PSD.Conducatorul televiziunii publice, Valentin Nicolau, si el criticat pentru obedienta fata de fosta putere, a fost distins cu premiul "Lovitura de teatralitate", pentru gestul de a-si da demisia in mod conditionat si pentru "netragerea la raspundere a niciunuia dintre cei vinovati de derapajele editoriale recunoscute de Comisia de etica si arbitraj a TVR si de CNA", a precizat Agentia.

Premiul "Pauza de duplicitate" a revenit postului Antena 1 si emisiunii informative "Observator". Agentia a amendat astfel schimbarea orientarii politice a Antenei 1 in functie de partenerii de guvernare ai partidului condus de fondatorul postului.
Radu Timofte si Serviciul Roman de Informatii (SRI) au primit premiul "Deserviciul Roman de Informatii" pentru declaratia potrivit careia ar asculta telefoanele a doi ziaristi romani spioni. "Probabil ca ziaristii spionau pentru ziarele la care scriu, lucru care l-a enervat, ca de obicei, pe "Agentul zero-zero-soapte"", a explicat AMP.

Premiul "Politer pentru relatia cu presa" a revenit lui Ioan Mircea Pascu "pentru ca anul trecut, pe cind era ministru al apararii, nu a respectat ordinul "Nu mai trageti!" si a tras cu urechea serviciilor de informatii la o discutie dintre Cornel Ivanciuc, de la "Academia Catavencu", si George Enoiu, de la PD". Pascu a primit si titlul de "personaj intr-un banc cu politisti politici" pentru ca, a precizat AMP, "s-a dat singur de gol".

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a primit premiul "Capul pe masa sabia nu-l taie", pentru acreditarea retrasa cotidianului "Romania libera" in urma unui articol in care secretarul general Constantin Sava era acuzat ca-si promoveaza subalternele in schimbul unor favoruri sexuale.
In sfirsit, deputatul PSD Codrin Stefanescu a fost distins cu premiul "Ce te lege, Codrinule". Stefanescu a cerut pedepsirea penala a celor care ameninta sau insulta ziaristi. "In lege nu spune nimic despre cei care insulta logica si aduc atingere sigurantei nationale", a precizat juriul AMP.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.