Hosni Mubarak, fostul presedinte "de fier" al Egiptului care a fost "topit" de revolutia ce a lovit aceasta tara in primavara, si-a recapatat cunostinta dupa ce ar fi intrat intr-o coma, a declarat un oficial de la spitalul din Sharm el-Sheikh unde se afla internat acesta.

Potrivit avocatului lui Mubarak, Farid El Deeb, fostul presedinte egiptean, in varsta de 83 de ani, ar fi intrat intr-o coma duminica, in jurul pranzului. Ulterior, oficialii de la spital au confirmat spusele avocatului, dar au adaugat ca ca Hosni Mubarak si-ar fi revenit pana duminica seara.

"A intrat pentru scurt timp intr-o coma, dar starea sa este stabila acum", a declarat Mohamed Fathalla, directorul spitalului, pentru CNN.

In luna august, fostul presedinte urmeaza sa apara in fata judecatorilor pentru a raspunde acuzatiilor cum ca a ordonat politiei sa-i ucida protestatarii anti-guvernamentali din cauza carora a fost nevoit sa renunte la functia de presedinte. Daca este gasit vinovat, Mubarak risca pedeapsa cu moartea. [Hosni Mubarak risca o condamnare la moarte prin spanzurare]

Procurorii egipteni au spus ca Mubarack sufera de depresie, are bataile inimii neregulare si o tensiune scazuta, ceea ce inseamna ca poate lesina usor si ca are un risc mare de atac cardiac. Fostul presedinte a fost spitalizat dupa ce, in aprilie, a avut palpitatii, ceea ce ar fi putut duce la un atac de cord, si cancerul de care suferea la stomac s-a complicat. [Mubarak are cancer de stomac]

El Deeb a anunat in iulie ca Mubarak a fost operat de cancer la o clinica germana. In urma operatiei parti din pancreasul, vezica biliara si o excrescenta pe care o avea pe intestinul subtire au fost eliminate. Doctorul fostului presedinte a recomandat ca acesta sa ajunga la control la fiecare patru luni pentru urmatorii doi ani de dupa operatie. "Insa acesta recomandare a fost ignorata complet", a declarat avocatul lui Mubarak.

Mubarak, un aliat de incredere al SUA, a fost fortat sa renunte la functia de presedinte pe 11 februarie, dupa o serie de prosteste violente care au durat circa trei saptamani. In prezent, Egiptul este condus de un consiliu miliar si de un guvern intermediar care a promis ca va face reforme si ca va organiza noi alegeri.

Grupul pentru drepturile omului Amensty International a estimat ca cel putin 840 de persoane au fost ucise si ca peste 6.000 au fost ranite in timpul revolutiei populare, mare parte dintre acestea fiind impuscate in cap si piept. Mai mult decat atat, au existat numeroase cazuri in care protestatarii au fost torturati dupa ce au fost arestati. ["Testele de virginitate" din Egipt, menite sa protejeze armata]

Citeste si:
Mama lui Cucu de la Noaptea Târziu a intrat în comă. Cum a aflat...
Mama lui Cucu de la Noaptea...

El Deeb spune ca Mubarak este foarte trist si ca ii pare rau de acuzatiile care ii sunt aduse, insa neaga ca a dat ordin politiei de a trage asupra protestatarilor. Pe langa acuzatiile care ii sunt aduse fostului presedinte, si fii lui Mubarak, Gama si Alaa trebuie sa se prezinte in fata tribunalului pentru coruptie. [Mii de egipteni iesiti in strada cer judecarea lui Mubarak]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.