In perioada 8-10 iunie 2011, liderii lumii se vor intalni in New York la Reuniunea la Nivel Inalt a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) privind SIDA. Intalnirea Sefilor de State si a altor lideri de guvern, a comunitatii stiintifice, a societatii civile si a sectorului privat ofera o ocazie unica de re-examinare a progreselor inregistrate, de a impartasi din lectiile invatate si de a stabili cursul viitor al reactiei globale in fata SIDA.

Reuniunea are loc intr-un moment de confluenta din istoria epidemiei: cu treizeci de ani in urma, in iunie 1981, oamenii de stiinta din Statele Unite au identificat primul caz de prabusire a sistemului imunitar la om, boala ce a fost denumita ulterior SIDA.

In urma cu zece ani, in cursul Sesiunii Speciale pe SIDA a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, liderii lumii au declarat ca SIDA este o „urgenta globala” si au solicitat „o reactie urgenta, coordonata si sustinuta” in fata acestei epidemii.

  • Acum, dupa trei decenii de epidemie, care sunt rezultatele acestui raspuns fata de SIDA?

Conform unui raport recent al Secretarului General al ONU, la finalul anului 2010, mai mult de sase milioane de persoane aveau acces la tratament antiretroviral in tarile cu venit scazut si mediu —in crestere de la doar 400 000 in 2003. In ultimul deceniu, numarul de persoane infectate recent cu HIV a scazut cu aproape 20%.

Si, pentru prima oara in 2009, datorita asigurarii accesului la tratament, mai mult de 50% dintre femeile seropozitive au dat nastere unor copii neinfectati.

  • Pana in prezent, Romania a gestionat bine epidemia

In ciuda faptului ca Romania are un numar mare de persoane afectate de HIV/SIDA – peste 16 000 cazuri inregistrate de la inceputul epidemiei, situatia a ramas stabila din 2004 din punctul de vedere al noii incidente.

Datorita initierii timpurii a programelor de prevenire SIDA avand drept tinta grupurile vulnerabile si conduse de organizatiile societatii civile, rata HIV in randul consumatorilor de droguri injectabile ramane la 1%.

Romania, care s-a confruntat cu o epidemie dramatica a infectarii cu HIV in randul copiilor in 1989, a demonstrat cum guvernele, companiile de medicamente si agentiile internationale pot tine SIDA sub control prin asigurarea si furnizarea tratamentului antiretroviral necesar. Romania a fost prima tara din Europa de Est si una dintre putinele din lume, capabile sa ofere tratament tuturor persoanelor seropozitive.

Citeste si:
Bărbat din Italia infectat cu variola maimuţei, COVID-19 şi SIDA în...
Bărbat din Italia infectat cu...


Cu toate acestea, rezultatele sunt fragile in Romania, la fel ca si oriunde altundeva in lume. Eforturi semnificative sunt necesare pentru a scoate HIV/SIDA din starea de izolare. Inca mai sunt multe de facut pentru a progresa la nivelul indeplinirii obiectivelor mai generale privind sanatatea si dezvoltarea prin intermediul integrarii serviciilor HIV in cadrul serviciilor de sanatate generala, inclusiv tratamentul tuberculozei, precum si in cadrul serviciilor de sanatate sexuala si reproductiva.

Resursele globale alocate programelor de prevenire si tratament HIV/SIDA au stagnat, iar in prezent, Romania nu mai este eligibila pentru fonduri nerambursabile internationale. Tara trebuie sa faca tot posibilul sa isi sustina succesele si sa previna infectarea cu HIV in randul grupurilor vulnerabile; sa protejeze persoanele infectate cu HIV si sa creasca nivelul calitatii vietii lor si sa ia masurile necesare pentru ca mamele sa nu mai transmita infectia copiilor lor.

Citeste si:
Conchita Wurst a anuntat ca are HIV
Conchita Wurst a anuntat ca...

Acesta este angajamentul nostru pentru viitor – un viitor cu zero noi infectii, cu zero discriminare si cu zero decese cauzate de SIDA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.