Criza nucleara se agraveaza in Japonia dupa o noua explozie si un incendiu la centrala Fukushima 1, unde accidentele se succed dupa cutremurul puternic produs vineri, care s-a soldat probabil cu moartea a 10.000 de persoane

[UPDATE] Astazi s-au produs peste 15 cutremure, cel mai mare avand 6 pe Richter, scrie realitatea.net. Norul radioctiv, aparut in urma exploziilor de la reactoarele nucleare de la Fukushima, se deplaseaza spre Ocenul Pacific.

"Nivelul de radioactivitate a crescut in mod considerabil" la complexul nuclear, a declarat premierul japonez Naoto Kan intr-o interventie televizata, relateaza MEDIAFAX.

El le-a cerut persoanelor care locuiesc pe o raza de 30 de kilometri in jurul centralei sa ramana "in case sau birouri".

Aceasta masura se adauga evacuarii, ordonate sambata, a peste 200.000 de persoane care locuiesc in apropierea centralei situate pe malul marii.

Un nivel de radioactivitate, usor mai mare decat valoarea normala, a fost depistat la pranz la Tokyo, situat la aproximativ 250 de kilometri distanta. Autoritatile nu le-au cerut pana in prezent celor 35 de milioane de locuitori sa ia masuri de precautie speciale.

La scurt timp dupa ora 06.00 (01.00 ora Romaniei), o "explozie puternica" s-a produs in cladirea care adaposteste reactorul numarul 2, a anuntat Tokyo Electric Power (Tepco), care administreaza centrala.

O alta explozie de hidrogen a declansat un incendiu la reactorul numarul 4, care era oprit pentru mentenanta in momentul producerii seismului. Potrivit presei, acesta ar fi fost stins de armata americana. Contrar exploziilor precedente de la reactoarele 1 si 3, cea de la reactorul 2 nu a fost vizibila din exterior si nu a avariat cladirea externa.

Aceste explozii sunt consecinta operatiunilor de urgenta lansate dupa defectarea sistemelor de racire ale reactoarelor provocate de tsunami generat de seismul cu magnitudinea 9, cel mai puternic inregistrat vreodata in Japonia.

De atunci, centrala construita in anii 1970 a fost oprita total, iar TEPCO injecteaza apa de mare pentru a raci reactoarele, un proces care conduce la dispersarea unor materiale radioactive.

Citeste si:
Cauza exploziei de la Călimănești. CNAIR: „Se dovedește că meseria...
Cauza exploziei de la...

"Contrar a ceea ce s-a intamplat pana acum, nu exista indoiala ca nivelurile atinse pot afecta sanatatea oamenilor", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Yukio Edano.

  • In jurul reactorului au fost depistate niveluri cuprinse in 30 si 400 milisievert, a precizat el. Pornind de la o doza de 100 de milisievert primita de corpul uman, observatiile medicale mentioneaza o crestere a numarului de cazuri de cancer.

Intr-un centru de primire, o tanara mama evacuata nu isi ascunde ingrijorarea: "nu vreau ca bebelusul meu sa fie expus radiatiilor. Vreau sa le evit prin orice mijloc".

  • Luni, Guvernul a afirmat ca exclude "posibilitatea unui Cernobil", referindu-se la cel mai grav accident nuclear din istorie, produs in 1986, la centrala nucleara ucraineana.

Directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Yukiya Amano, a considerat foarte improbabil ca situatia sa degenereze intr-un nou Cernobil.
Citeste si:
Vladimir Kliciko avertizează asupra unei catastrofe mai mari decât...
Vladimir Kliciko avertizează...


Japonia a cerut totusi ajutorul AIEA si al Statelor Unite. Comisia Europeana a cerut convocarea unei reuniuni extraordinare a AIEA, saptamana viitoare, la Viena a carei tema sa fie acest accident.

Cei 100.000 de militari mobilizati si echipe de salvare straine incearca sa raspunda nevoilor imense de apa potabila si hrana si sa refaca infrastructura.

"Ducem lipsa acuta de apa. Avem nevoie de paturi"
deoarece noptile sunt reci, a declarat un oficial din cadrul spitalului Kesennuma.

Echipele de salvare continuau, fara mari sperante, sa caute eventuali supravietuitori in timp ce 2.414 decese au fost confirmate oficial de politie.


La patru zile de la cutremur, investitorii sunt extrem de ingrijorati, in timp ce numeroase companii, intre care Toyota, au continuat sa isi suspende partial productia, in timp ce compania electrica TEPCO, ce deserveste sudul Japoniei, a planificat intreruperi controlate din cauza opririi a 11 reactoare nucleare.
Citeste si:
Klaus Iohannis începe luni vizita oficială în Japonia. Președintele...
Klaus Iohannis începe luni...

Situatia din Japonia a reactivat dezbaterea privind energia nucleara civila in mai multe tari, intre care Germania, une 100.000 de persoane au manifestat luni in 450 de orase.

Berlinul a decis un moratoriu de trei luni privind prelungirea functionarii reactoarelor sale. Elvetia a suspendat proiectele de reinnoire a centralelor, in timp ce India va verifica siguranta tuturor reactoarelor sale.

In schimb, Vladimir Putin, premierul rus, a anuntat ca Moscova nu intentioneaza sa isi revizuiasca proiectele nucleare, la fel ca presedintele francez Nicolas Sarkozy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.