Mai multe guverne europene intensifica masurile de evaluare a sigurantei centralelor lor nucleare, in conditiile in care Japonia face eforturi pentru prevenirea unei catastrofe, dupa ce cutremurul de vineri a provocat daune la mai multe unitati atomice.

  • In Germania, cancelarul german Angela Merkel a suspendat un acord anterior al coalitiei guvernamentale de a prelungire a duratei de functionare a centralelor nucleare invechite. Merkel a declarat sambata ca centralele din Germania sunt sigure, iar tara nu risca un cutremur serios sau un tsunami de tipul celor din Japonia, scrie MEDIAFAX.

  • Elvetia a suspendat procesul de aprobare a trei noi centrale nucleare, pentru a reanaliza standardele de siguranta, a declarat, luni, ministrul Energiei, Doris Leuthard. Inspectoratul federal elvetian pentru siguranta nucleara a fost solicitat sa faca verificari la centralele nucleare existente deja in Elvetia. [Cutremurul din Japonia "face curatenie" la centralele nucleare din Europa]

  • In Finlanda, ministrul Economiei, Mauri Pekkarinen, a anuntat ca va fi verificata siguranta reactoarelor nucleare, iar Suedia nu va modifica durata de viata a centralelor sale atomice.

  • Secretarul pentru Energie si Schimbari Climatice din Marea Britanie, Chris Huhne, a declarat ca a comandat inspectorului pentru energie nucleara un raport cuprinzator privind implicatiile situatiei din Japonia si lectiile care trebuie invatate.

  • La nivelul Uniunii Europene, comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat, luni, ca un summit special al UE privind siguranta nucleara ar trebui sa analizeze toate consecintele legale, tehnice, economice si politice ale crizei din Japonia.

  • Ministrul Economiei si Energiei din Bulgaria, Traicho Traikov, a declarat ca va cere detalii suplimentare si garantii referitoare la siguranta viitorului reactor de la centrala Belene.

  • Polonia intentioneaza in continuare sa construiasca prima sa centrala atomica pana in 2020, iar Cehia nu are planuri imediate pentru reanalizarea planurilor de extindere in acest domeniu.

  • Grupuri ecologiste franceze au cerut ca Franta sa puna capat dependentei de energia nucleara, intrucat problemele din Japonia demonstreaza ca in acest domeniu nu exista garantii privind siguranta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.