Fostul campion mondial la box la categoria grea Vladimir Kliciko a atenţionat că luptele de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ar putea duce la o catastrofă mult mai mare decât cele care au avut loc la Fukushima şi Cernobîl.

Fostul boxer Vladimir Kliciko avertizează asupra unei catastrofe mai mari decât cea de la Cernobîl și Fukushima

Vladimir Kliciko, fratele mai tânăr al primarului Kievului, Vitali Kliciko, şi el fost boxer profesionist, a spus că nu este clar cum rezistă personalul ucrainean în interiorul centralei ocupate de forţele ruse.

„Lumea trebuie să înţeleagă că dacă (centrala Zaporojie) explodează, aceasta va avea efectul (catastrofei de la) Fukushima şi Cernobîl înmulţit de mai multe ori", a spus Vladimir Kliciko pentru postul britanic Times Radio.

Potrivit lui Vladimir Kliciko, centrala şi specialiştii în domeniul fizicii nucleare care lucrează acolo sunt ţinuţi "ostatici" de Moscova.
Centrala Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu şase reactoare, este ocupată de trupele ruse de la începutul lui martie. Ea are o importanţă strategică în ceea ce priveşte alimentarea Ucrainei cu energie electrică.

Prezent vineri în această ţară, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Rusiei să nu deconecteze centrala Zaporojie de la reţeaua ucraineană de electricitate, după ce operatorul ucrainean Energoatom a evocat o astfel de intenţie a Rusiei.

Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina. Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear. Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

Rusia a respins apelurile internaţionale de a-şi retrage trupele de la centrală, însă a spus că va permite accesul unui grup de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrală.

Citeste si:
Dezastrul de la Fukushima: Primii trimisi in judecata
Dezastrul de la Fukushima:...

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că o misiunea a AIEA va trebui să fie prezentă doar în teritoriile care nu sunt ocupate de Rusia, cerând aşadar ca mai întâi trupele ruse să se retragă din zona centralei înainte ca o misiune AIEA să vină la faţa locului. Kievul insistă asupra creării unei zone demilitarizate în jurul centralei, solicitare considerată inacceptabilă de către Moscova, informează dpa, citat de Agerpres.

Zelenski atenționează că Rusia ar putea face ceva „extrem de crud” de Ziua Independenței

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a atenționat sâmbătă că, săptămâna viitoare, când țara sa celebrează Ziua Independenței, în data de 24 august, Rusia ar putea încerca să facă ceva „extrem de crud”.

Citeste si:
Efectele DEVASTATOARE ale radiatiilor asupra corpului uman
Sigur nu stiai! Efectele...

„Săptămâna viitoare este foarte importantă pentru noi toţi, pentru ţara noastră. Ziua Drapelului nostru, Ziua Independenţei noastre urmează. Se apropie comemorarea veteranilor războiului pentru libertatea Ucrainei", a declarat Zelenski în obişnuitul său discurs nocturn difuzat de presa oficială.

Însă liderul de la Kiev a avertizat că „trebuie să fim conştienţi că în această săptămână Rusia poate încerca să facă ceva extrem de neplăcut, ceva extrem de crud". El a menţionat totodată că „va fi la fel ca în fiecare săptămână din ultimele şase luni, Rusia a făcut la fel tot timpul: (ceva) dezgustător şi crud".

Volodimir Zelenski a apreciat că una dintre „sarcinile-cheie ale duşmanului este să ne umilească pe noi, ucrainenii, să ne descalifice capacităţile, eroii, să semene disperarea, frica, să provoace conflicte".

Citeste si:
Cinci ani de la catastrofa de la Fukushima si o lectie de demnitate
Cinci ani de la catastrofa de...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 August 2022 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.