Japonia a cerut oficial Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) sa trimita la Tokyo echipe de experti, dupa o serie de explozii produse la centrala nucleara Fukushima, a anuntat, luni, directorul general al agentiei, Yukiya Amano.
"Guvernul japonez a cerut astazi (luni - n.red.) Agentiei sa trimita misiuni de experti. Discutam cu autoritatile japoneze pentru a stabili detaliile", a afirmat Amano, conform transcrierii declaratiilor facute in cursul unei prezentari tehnice desfasurate cu usile inchise, scrie MEDIAFAX.

AIEA si-a exprimat disponibilitatea de a oferi ajutor inca de vineri, cand Japonia a fost afectata de un cutremur violent, care a avariat centrala nucleara Fukushima 1, aflata la 250 de kilometri de Tokyo.

Temerile legate de o topire partiala la centrala nucleara Fukushima par sa creasca, agentia Kyodo informand ca barele de combustibil de la reactorul 2 sunt din nou total expuse. Anterior s-a inregistrat o situatie similara, barele de combustibil stand expuse 2 ore si jumatate. Dupa aceea, autoritatile au anuntat ca nivelul apei in reactor a crescut din nou la 2 metri, scrie Realitatea.net.

Aceste incidente intervin ca urmare a defectarii sistemelor de racire ale reactoarelor, din cauza seismului din 11 martie. Specialistii incearca sa raceasca reactoarele cu ajutorul apei de mare, o solutie pe care multi observatori o considera ca ultima solutie.

Nivelul apei din reactorul 2 al centralei a scazut semnificativ luni, lasand expuse barele de combustibil nuclear timp de doua ore si jumatate. Populatia de pe o raza de 20 de kilometri din jurul centralei a fost deja evacuata, iar centrele de evacuare au inceput sa primeasca stocuri de iod.
Citeste si:
Vladimir Kliciko avertizează asupra unei catastrofe mai mari decât...
Vladimir Kliciko avertizează...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.