Un nou cutremur cu magnitudinea de 5,8 potrivit institutului american de geofizica USGS s-a produs luni in Japonia, la scurt timp dupa ora locala 10.00 (03.00 ora Romaniei), la mai putin de trei zile de la cel mai puternic seism inregistrat in istoria sa, cu magnitudinea de 8,9.

Epicentrul noului cutremur, resimtit puternic la Tokyo, a fost localizat in mare, la 150 de kilometri nord-est de capitala, in largul prefecturii Ibaraki, scrie MEDIAFAX.

Nivelul marii a fost modificat, dar nu exista risc de tsunami,
a anuntat agentia japoneza de meteorologie.

Nord-estul Japoniei a fost afectat vineri de cel mai puternic cutremur inregistrat vreodata in istoria arhipelagului, urmat de un tsunami devastator, care este posibil sa fi provocat peste 10.000 de morti.


Alerta de tsunami a fost ridicata duminica, dar agentia meteorologica a avertizat ca sunt 70 la suta riscuri sa se produca o replica de magnitudine 7 sau mai mult in urmatoarele trei zile in aceeasi regiune. Seismul si tsunami au determinat disfunctiuni la centrala nucleara Fukushima 1, situata in zona sinistrata.

  • Doua explozii la reactorul 3 al centralei Fukushima 1. Noua persoane au fost ranite

Doua explozii s-au produs luni la nivelul reactorului 3 al centralei nucleare Fukushima 1, dar reactorul nu a fost avariat, a anuntat operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO). Potrivit MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Guvernului japonez, Yukio Edano, a confirmat ulterior aceste informatii si a adaugat ca posibilitatea unei importante scurgeri radioactive este "scazuta".

"Potrivit Agentiei pentru siguranta nucleara, desi acoperisul cladirii a fost spulberat, incinta care adaposteste reactorul nu a fost afectata", a detaliat, la randul sau, postul public de televiziune NHK.

Agentia japoneza pentru siguranta nucleara a explicat de altfel ca aceste explozii au fost provocate de hidrogen. Sapte persoane date disparute dupa exploziile produse luni in cladirea reactorului 3 al centralei nucleare Fukushima 1 au fost gasite, iar sase dintre ele sunt ranite, transmite agentia Jiji, precizand ca in total au fost ranite noua persoane.

Citeste si:
Cutremur în Maroc. Ce mecanism tectonic a provocat seismul de 6,8...
Cutremur în Maroc. Ce...

  • Probleme la sistemul de racire al reactorului numarul 2 al centralei Fukushima

Sistemul de racire al reactorul numarul 2 al centralei Fukushima 1 este "in pana", a anuntat luni compania Tokyo Electric Power (TEPCO), citata de agentia de presa Jiji. Potrivit MEDIAFAX, reactoarela 1 si 3 ale acestei centrale au cunoscut o problema identica, ce a determinat o explozie a cladirilor care le adaposteau.

Operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco), anuntase anterior ca sapte persoane, dintre care sase soldati, au fost date disparute in urma acestor explozii de hidrogen produse la nivelul partii superioare a cladirii, avariate dupa cutremurul de vineri din nord-estul Japoniei.

O explozie similara a avut loc sambata la reactorul numarul 1 al centralei. TEPCO a desfasurat o operatiune pentru a elibera presiunea la acest reactor, al carui sistem de racire s-a defectat dupa seismul de vineri.

Citeste si:
Cutremur de 7.3 pe Richter în Japonia. Autoritățile au emis alertă...
Cutremur de 7.3 pe Richter în...

  • Incinta reactorului 3 este intacta
Incinta de securitate a reactorului 3 al centralei nucleare japoneze Fukushima 1, unde s-au produs doua explozii luni, este intacta, a anuntat, luni, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), citata de AFP.

"Cladirea reactorului a explodat, dar incinta de securitate nu a fost avariata. Sala de control a reactorului 3 ramane operationala", a declarat AIEA intr-un comunicat, precizand ca a fost informata de Agentia japoneza de securitate nucleara si industriala (NISA).

Sase persoane au fost ranite si niciun membru de personal nu lipseste la apel, a precizat agentia ONU, cu sediul la Viena.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.