O scurgere de cesiu radioactiv a fost detectata, sambata, la centrala nucleara Fukushima 1, situata la 250 de kilometri nord de Tokyo, iar Agentia pentru securitate nucleara si industriala a apreciat ca intr-unul dintre reactoare s-ar putea declansa un proces de fuziune nucleara.

UPDATE 3:

Cel putin trei japonezi care locuiesc intr-un oras situat in apropierea centralei nucleare afectate de explozie au fost expusi radiatiilor, a anuntat presa straina, citata de
MEDIAFAX.

Aceste trei persoane faceau parte dintr-un grup de circa 90 de pacienti internati intr-un spital din orasul Futaba-machi si au fost alese la intamplare de medici pentru a fi supuse unor teste dupa incidentul nuclear, a anuntat televiziunea publica NHK.

Medicii au descoperit ca toti trei au fost iradiati, au declarat NHK si agentia Jiji, citand guvernul local din Fukushima.

Pacientii au asteptat echipele de salvare intr-o scoala in care fusesera transferati apoi cu elicopterul, in momentul in care o explozie s-a produs in centrala nucleara Fukushima Nr.1.

Aceste trei persoane, a caror varsta nu este cunoscuta, vor fi supuse unui procedeu special pentru decontaminare radioactiva, dar starea lor de sanatate nu prezinta nimic anormal, a afirmat NHK.

UPDATE 2:

  • 10:30 - Cladirea reactorului de la centrala nucleara Fukushima s-a prabusit

Acoperisul si zidurile cladirii reactorului de la centrala nucleara Fukushima s-au prabusit, la scurt timp dupa ce in zona a fost auzita o explozie, a anuntat televiziunea japoneza NHK.

Deasupra centralei este vizibil un nor de fum alb, iar mai multi angajati au fost raniti, conform presei japoneze.

Surse guvernamentale au declarat ca explozia a avut loc sambata, in jurul orei locale 16.00 (9.00, ora Romaniei), iar Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei, a precizat ca explozia a avut loc dupa o replica seismica, aceasta determinand si prabusirea cladirii.

Televiziunea publica japoneza NHK le-a recomandat sambata locuitorilor din zona centralelor nucleare de la Fukushima sa inchida ferestrele si sa-si etanseizeze locuintele, iar cei aflati in exterior sa isi protejez caile respiratorii si sa evite contactul direct al pielii cu aerul.

Citeste si:
Posibile scurgeri radioactive in apropierea frontierei Romaniei
Posibile scurgeri radioactive...

UPDATE:

O explozie a fost auzita, sambata, la centrala nucleara japoneza Fukushima 1, iar deasupra zonei este vizibil un nor de fum alb, a anuntat agentia nipona Jiji, informeaza MEDIAFAX.

Nivelul de radioactivitate in zona este de 20 de ori mai mare decat cel normal, a precizat televiziunea japoneza NHK, adaugand ca mai multi angajati au fost raniti in urma incidentului.

Un purtator de cuvant al companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) a precizat insa ca procesul de fuziune nu a fost declansat, iar compania incearca sa obtina o crestere a nivelului apei pentru racirea reactorului numarul 1.

Dupa cutremurul devastator produs vineri in Japonia, sistemul de racire al reactorului 1 de la Fukushima a inregistrat mai multe defectiuni, urmate de o crestere anormala a presiunii interne. [Cutremurator! Haos economic dupa seismul din Japonia]

  • Agentia de presa Kyodo, care citeaza o comisie de securitate, a precizat in acesta dimineata ca radioactivitatea este de 1.000 de ori peste valoarea normala in sala de control a reactorului 1 de la centrala nucleara Fukushima Nr.1 din nord-estul Japoniei.

Mai mult de 215.000 de persoane au fost evacuate si cazate in adaposturi din nordul si estul Japoniei, informeaza MEDIAFAX.

  • Operatiune de evacuare fara precedent:

Mai mult de 100.000 de persoane au fost evacuate numai in prefectura Fukushima, 45.000 dintre acestea fiind locuitori din zona centralelor nucleare de la Fukushima.
Citeste si:
Cutremur în Maroc. Ce mecanism tectonic a provocat seismul de 6,8...
Cutremur în Maroc. Ce...

Numarul total al persoanelor evacuate ar putea fi mult mai mare, insa politia nu dispune inca de informatii privind situatia din prefectura Miyagi, cel mai grav afectata de cutremur. Autoritatile japoneze au afirmat ca mii de persoane sunt inca blocate in cladiri izolate de ape in prefectura Miyagi.

Guvernul a decis evacuarea populatiei pe o raza de 10 kilometri in jurul centralei nucleare Fukushima 1 si pe o raza de trei kilometri in zona centralei Fukushima 2, unde au fost inregistrate defectiuni ale sistemelor de racire a reactoarelor. Cele doua centrale, care deservesc partial regiunea Tokyo, sunt situate la circa 250 de kilometri nord de capitala nipona.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.