Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 s-a produs vineri in largul coastelor de nord-est ale Japoniei, generand valuri de tsunami de peste 7 metri, potrivit Agentiei meteorologice japoneze.

UPDATE 3:

Bilantul provizoriu, potrivit presei, este de patru morti si numerosi raniti, precum si opt disparuti in urma unei alunecari de teren.

UPDATE 2:

Pana in prezent, numarul replicilor inregistrate a crescut la 11, cea mai mare inregistrand 7,3 grade Richter.

Alte cateva zeci de persoane au Fost declarate disparute, in timp ce valuri de zece metri inaltime au atins coastele prefecturii Sendai, potrivit presei, care difuzeaza imagini cu case inundate si masini luate de ape in orasele de coasta.

UPDATE:

"Deja in partea estica a Rusiei vor fi valuri de 7 metri. Acest cutremur a fost precedat de un cutremur in Indonezia. Pe monitorul meu sunt nu mai putin de 8 cutremure in aceasta parte de lume. Sunt valuri tsunami anuntate de Paza de coasta, in partea de nord-est a Japoniei. Daca ai cutremur peste 7,5 e sigur in proportie de 90% ca va fi tsunami", a declarat Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamantului.

Orasul Onahama a fost lovit de valuri de peste 4 metri care au maturat totul in cale. Un tsunami de patru metri inaltime a fost observat in prefectura Iwate si a provocat pagube la Kamaishi.

Pista aeroportului din Sendai, in prefectura Miyagi, a fost inundata, potrivit presei.

Alte puncte de pe coasta Pacificului au fost, de asemenea, lovite de valuri inalte de cativa metri.

Numeroase persoane au fost ranite in timpul cutremurului, pana la aceasta ora inregistrande-se cel putin 3 morti, a anuntat agentia Kyodo, citand politia din prefectura Miyagi, situata in apropierea zonei in care s-a produs cutremurul.

Patru milioane de oameni au ramas fara current, informeaza The Thelegraph.

Oficialii niponi au oprit functionarea centralelor nucleare pentru a evita posibile catastrofe, mai multe zone din stat fiind inundate sau incendiate.

Citeste si:
Cutremur de 7.3 pe Richter în Japonia. Autoritățile au emis alertă...
Cutremur de 7.3 pe Richter în...

"Vor fi replici pe o perioada destul de mare de timp. Replicile sunt in functie de cutremurul principal. O luna, doua vor fi replici. Ca marime pot fi destul de mari. E unul dintre cele mai mari cutremure. Exceptand cutremurul de 9,4 din Sumatra, e cel mai mare din ultimii 20 de ani. Japonezii sunt bine pregatiti, dar la asemenea magnitudine e greu sa faci fata acestor efecte catastrostofale", a declarat Mircea Radulian, director stiintific al Institutului de Fizica a Pamantului, potrivit Realitatea.

In capitala Tokyo, situata la 380 de kilometri distanta, cutremurul cu mai fost puternic resimtit timp de cel putin doua minute, iar majoritatea locuitorilor au iesit pe strazi, scrie MEDIAFAX.

O alerta de nivel maxim a fost declansata de agentia japoneza, care a avertizat in legatura cu un tsunami de mare amploare, a carui inaltime ar putea ajunge pana la sase metri. O alerta de tsunami a fost emisa pentru Japonia, Rusia, Insulele Mariane, Filipine, Insula Guam, Taiwanul, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia si Hawaii, potrivit Sky News.

Citeste si:
Peste 540 de replici ale celor două cutremure din Gorj, patru doar...
Peste 540 de replici ale...

O replica puternica a cutremurului cu magnitudinea de 8,9 grade din nord-estul Japoniei s-a produs vineri la ora 15.20 (08.20 ora Romaniei) si a fost resimtita la Tokyo.

Sase incendii au fost semnalate la Tokyo in urma cutremurului puternic produs in nord-estul tarii, a anuntat agentia de presa Jiji. Acoperisul unei cladiri din centrul Tokyo, unde 600 de studenti participau la o ceremonie de inmanare a diplomelor, s-a prabusit, provocand ranirea mai multor persoane, potrivit pompierilor si medicilor.

Cutremurul s-a produs la 24,4 kilometri adancime, la ora 14.46 (07.46 ora Romaniei) si la aproximativ 100 de kilometri in largul prefecturii Miyagi.


Alte doua cutremure cu magnitudinea de 6,2, respectiv 6,1 s-au produs joi in Japonia, la cateva ore dupa un seism cu magnitudinea de 7,3, a anuntat Agentia meteorologica japoneza, care a exclus riscul unui tsunami care ar putea provoca pagube.
Citeste si:
Țara în care autoritățile plătesc cluburile de noapte pentru a se...
Țara în care autoritățile...

Potrivit agentiei, aceste cutremure nu ar trebui urmate de un tsunami cu efect distructiv, desi nivelul marii ar putea sa prezinte variatii.



Pe 19 martie, Luna se va afla la cea mai mica distanta fata de Pamant din 1992 incoace, de numai 356.578 de km, iar acest lucru da nastere unor idei conform carora vor avea loc calamitati. Cei care cred in influenta Lunii fata de Pamant spun ca aceasta apropiere va genera schimbari majore ale climei, valuri uriase, eruptii vulcanice si chiar cutremure pe parcursul saptamanii viitoare, insa astronomii contrazic aceste teorii si spun ca nu exista niciun pericol.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.