Fostul secretar american al Apararii in timpul presedintiei lui George W. Bush, Donald Rumsfeld, a apreciat marti ca Guantanamo este "una dintre cele mai bune inchisori din lume" si a criticat promisiunea presedintelui Barack Obama de a o inchide.

Intr-un interviu ce urma sa fie difuzat marti seara pe postul Fox, Rumsfeld, ale carui memorii "Known and Unknown" au fost publicate recent in Statele Unite, sustine ca inchisoarea, deschisa in ianuarie 2002 pentru detinutii razboiului contra terorismului initiat de presedintele Bush, este "extrem de bine condusa", transmite AFP. [Premiera: Fost detinut Guantanamo cere despagubiri SUA]

"Ce ma nemultumeste in legatura cu Guantanamo (...), ceea ce este ciudat este ca, dintr-un motiv pe care nu il cunosc, administratia nu a reusit sa convinga ca era vorba despre o idee excelenta, ca oamenii nu erau nici toturati, nici maltratati", afirma fostul secretar al Apararii, care a demisionat in 2006.

"Militarii merita sa fie recunoscuti, ei au trecut in mod injust prin focul (criticilor)", adauga el, potrivit unei transcrieri a interviului, publicata de Fox.

Intrebat in legatura cu faptul ca, in pofida promisiunii sale electorale, Barack Obama nu a inchis centrul de detentie de la Guantanamo, el s-a exprimat ironic. In timpul campaniei sale, Obama "a criticat mult detentia pe termen nelimitat a combatantilor ilegali, a criticat mult tribunalele militare de exceptie", aminteste el. [ONU: Tortura - negata oficial, dar practicata pe ascuns]

"Si iata-ne doi ani mai tarziu si totul este in continuare la locul sau", continua Rumsfeld, potrivit MEDIAFAX.

In inchisoarea de la Guantanamo se mai afla in prezent 173 de detinuti, dintre care doar trei au fost condamnati in urma unui proces.
Obama a promis sa o inchida cel tarziu la data de 22 ianuarie 2010, dar a fost impiedicat de Congres, care a interzis transferul tuturor detinutilor pe teritoriul american.[Der Spiegel: SUA "manipuleaza" politicienii fara influenta din Europa]

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Citeste si: S.Hussein ar fi dat 60 de mil. de dolari pe viata fiicelor lui D.Rumsfeld


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.