Mesaje diplomatice americane dezvaluite de WikiLeaks evidentiaza modul in care Statele Unite "manipuleaza politicienii fara influenta" din Europa, comenteaza publicatia germana Der Spiegel, in editia online.

In noiembrie 2007, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost invitata la ferma din Texas a fostului presedinte american George W. Bush. Inaintea vizitei, diplomatii americani au facut o analiza a beneficiilor relatiilor cu liderii europeni, transmite MEDIAFAX.

"Angela Merkel concureaza cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, care este mai dinamic, pentru a beneficia de atentie pe scena internationala", scria ambasada americana din Berlin.

Ambasada sublinia ca vizita lui Sarkozy la Washington si discursul acestuia in Congresul SUA cu doar cateva zile inainte in mod sigur fusesera observate de cancelarul german, astfel ca o vizita la ferma lui Bush i-ar fi permis Angelei Merkel sa se prezinte drept cel mai important politician european.

Nota diplomatica despre vizita lui Merkel ofera o perspectiva despre relatia Statelor Unite cu Europa. Chiar daca UE este cel mai important aliat al SUA, pare sa nu fie tratata cu multa seriozitate de liderii americani. Liderii europeni sunt considerati politicieni fara influenta prea mare, inclusiv pentru faptul ca se lasa angrenati atat usor in dispute unul cu celalalt.

Nicolas Sarkozy este considerat usor de influentat. Un mesaj al ambasadei americane din Paris continea urmatoarea fraza: "«Sarkozy americanul» este un epitet atribuit noului presedinte francez".

Despre premierul spaniol, Jose Luis Rodríguez Zapatero, diplomatii americani spuneau urmatoarele: "Din ratiuni de politica interna, spaniolii doresc un summit UE - SUA, iar absenta lui Obama ar fi considerata un esec al lui Zapatero". Dorinta unei vizite a lui Obama trebuie adaptata la interesul SUA, preciza documentul, cerand Spaniei sa ofere asistenta concreta in Afganistan, in relatia cu Iranul sau in problema Guantanamo.

Aflati cum arata lumea vazuta "prin lupa" WikiLeaks din DOSARUL 9AM!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.