Un fost detinut de la Guantanamo de nationalitate siriana, Abdulrahim al-Ginko, cere o despagubire financiara din partea Statelor Unite pentru "rele tratamente" si "tortura", suferite timp de peste 7 ani.
In aceasta plangere depusa la tribunalul federal din Washington, Abdulrahim al-Ginko, in varsta de 32 de ani, aminteste ca inainte de a fi acuzat de terorism de Statele Unite, el a fost acuzat ca este spion american de catre talibani, relateaza MEDIAFAX.

Exonerandu-l de acuzatii in iunie 2009, judecatorul federal Richard Leon, numit de George W. Bush, a criticat administratia, considerand ca, sustinand ca al-Ginko (supranumit "Janko") trebuie sa ramana in inchisoare, aceasta a adoptat o "pozitie care sfideaza bunul simt". In plangerea sa, Janko evoca "un cosmar in stilul lui Kafka".

Fostul detinut, eliberat in octombrie intr-o tara europeana, a parasit Emiratele Arabe Unite unde locuia impreuna cu familia pentru a merge in Afganistan la sfarsitul lui 1999, cu intentia de a gasi aici o modalitate de a emigra in Europa. Arestat in 2002 de talibani, el a fost maltratat si torturat violent pana in punctul in care a marturisit ca este spion american intr-o inregistrare video.

Aceasta secventa video a fost folosita ulterior de armata americana pentru a-l acuza ca este membru Al-Qaida si pentru a-l trimite la Guantanamo.

Sub efectul relelor tratamente si a absentei ingrijirilor medicale adecvate, in special pentru genunchiul fracturat in timpul unui interogatoriu sau a calculilor renali, barbatul a incercat de 17 ori sa se sinucida, potrivit avocatilor lui.

Pana la urma, fostul detinut si-a pierdut "mai multe degete si nu mai poate folosi mana dreapta. El sufera, de asemenea, de grave tulburari mentale si de somn, afirma avocatii. "Si-a pierdut zece ani din viata cu un impact catastrofal asupra capacitatii sale de a munci, traieste ca un exilat intr-o tara a carei limba nu o vorbeste", adauga acestia.

Fara a preciza o suma anume, el cere Statelor Unite compensatii pentru ingrijirile medicale si pentru banii pe care nu i-a putut castiga in timpul detentiei, precum si o "amenda ca exemplu" in schimbul prejudiciului suferit. Dosarul sau a fost incredintiat din nou judecatorului Leon.

Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.