Familia presedintelui Lech Kaczynski, decedat in aprilie in catastrofa aeriana de la Smolensk din Rusia, a reiterat luni ipoteza unui atentat inspirat de Moscova impotriva fostului sef de stat polonez.

"Ipoteza unui atentat impotriva presedintelui polonez este in prezent mai plauzibila ca niciodata", a afirmat ginerele presedintelui polonez defunct, Marcin Dubieniecki, intr-o declaratie difuzata de agentia PAP.

Avocat de profesie, Dubieniecki este in acelasi timp sotul si reprezentantul legal al Martei Kaczynska, unica fiica a fostului presedinte si care a manifestat deseori o neincredere profunda fata de Moscova, informeaza MEDIAFAX, citand AFP.

"Exista multe indicii potrivit carora este vorba despre un atentat impotriva lui Lech Kaczynski", a subliniat el luni, la postul de televiziune TVN24. El a prezentat drept motive "posibilitatea realegerii presedintelui Lech Kaczynski, razbunarea pentru (angajamentul sau in favoarea) Georgiei si interesele ruse in raporturile dintre Moscova si Uniunea Europeana".

In raportul sau final publicat miercuri la Moscova, Comitetul interguvernamental de aviatie (MAK) a decis ca Polonia este sigura responsabila de catastrofa.

Dubieniecki a acuzat MAK ca a vrut sa ascunda o incercare a pilotului polonez de a lua din nou altitudine, cu 22 de secunde inainte de accident. Aceasta incercare "a esuat pentru ca echipajul a fost indus in eroare in legatura cu altitudinea (aparatului de zbor) si a culoarului sau de aterizare", a declarat el.

Raportul rus provoaca o polemica aprinsa in Polonia. Premierul Donald Tusk l-a considerat "incomplet", iar Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui defunct si liderul opozitiei conservatoare, l-a numit un "afront" la adresa Poloniei.

Potrivit acestui raport, presedintele Kaczynski si alti oficiali polonezi au exercitat presiuni asupra echipajului, in conditiile in care pilotii nu erau suficient de antrenati, si au luat decizia de a ateriza la Smolensk "in conditii inadecvate", de ceata densa.

Echipamentele tehnice de pe aerodromul de langa Smolensk, unde avionul s-a prabusit, la 10 aprilie, nu au avut nicio influenta asupra accidentului, si nici activitatea controlorilor rusi, a conchis MAK in raportul sau.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Citeste si: Moscova a predat raportul final privind accidentul de la Smolensk

Polonia cere ajutorul SUA in ancheta tragediei de la Smolensk


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.