Coreea de Nord a coborat nivelul alertei sale militare la cel dinaintea crizei declansate la sfarsitul lui noiembrie, conducand la o miscare similara din partea armatelor sud-coreeana si americana, semn al unei reduceri a tensiunilor in Peninsula, potrivit agentiei sud-coreene Yonhap.

Phenianul a coborat, recent, nivelul special de alerta pe care l-a emis, la 21 noiembrie, catre fortele sale armate stationate in zona de coasta, in apropierea frontierei maritime cu Sudul, a anuntat agentia, care citeaza o sursa guvernamentala sud-coreeana, informeaza MEDIAFAX, citand AFP.

"Armata nord-coreeana a contramandat recent ordinul dat soldatilor de a fi pregatiti pentru orice circumstante, emis din cauza manevrelor noastre militare de la Hoguk", potrivit acestei surse sud-coreene.

Armata sud-coreeana si fortele americane prezente in Coreea de Sud au coborat, pe cale de consecinta, nivelul lor de alerta la stadiul "normal", a adaugat sursa citata. [Coreea de Sud a inceput manevre militare cu munitie reala]

Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a refuzat sa comenteze aceste informatii.

Tensiunile din Peninsula Coreeana s-au intensificat brusc, la 23 noiembrie, cand Phenianul a bombardat o insula sud-coreeana din apropierea zonei sale de coasta, ca raspuns la manevrele militare efectuate de Seul in apropiere de frontiera martima intre cele doua Corei, potrivit regimului nord-coreean. Coreea de Nord contesta trasarea acestei linii de demarcatie.

In aceste bombardamente, primele asupra unei zone civile de la sfarsitul Razboiului din Coreea (1953), au fost ucise patru persoane, declansand proteste internationale.

Dar, de la sfarsitul lui decembrie, tensiunile par sa scada, printr-o schimbare de ton sesizabila in declaratiile regimului comunist de la Phenian. [Rusia reuneste Consiliul ONU in problema Coreei]

Coreea de Nord a propus, miercuri, "cu curtoazie, un vast dialog si negocieri vaste" bilaterale, "in vederea normalizarii relatiilor nord-sud, aflate, in prezent, la cel mai scazut nivel". In acest sens, nord-coreenii s-au declarat "pregatiti sa intalneasca pe oricine (ar dori), oricand si oriunde". Aceasta mana intinsa a fost, totusi, primita cu raceala de Seul si Washington, care subliniaza ca Phenianul, pentru a-si dovedi bunele intentii, trebuie sa actioneze si nu sa se multumeasca doar cu declaratii. [Conflictul celor doua Corei: Se reduc tensiunile din peninsula?]


Afla mai multe despre conflictul celor doua Corei din DOSARUL 9AM - "Cele doua Corei, in prag de razboi"

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.