Pentru a reduce tensiunile din peninsula, Coreea de Nord a acceptat, in cadrul unor intalniri cu guvernatorul statului american New Mexico, revenirea pe teritoriul sau a inspectorilor ONU insarcinati cu supravegherea programului sau nuclear. Cu toate acestea, Seulul a demarat luni manevrele militare cu tiruri reale, pe o insula bombardata recent de Phenian, in pofida amenintarilor Coreei de Nord.

Potrivit jurnalistului CNN Wolf Blitzer, care l-a insotit pe guvernatorul statului american New Mexico, Bill Richardson, la Phenian, nord-coreenii au acceptat sa permita revenirea la instalatia nucleara de la Yongbyon a inspectorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), transmite MEDIAFAX.

Coreea de Nord a retras toate echipamentele de supraveghere din instalatia Yongbyon, in aprilie 2009, si a cerut inspectorilor sa paraseasca tara, relateaza CNN.

Phenianul a acceptat, de asemenea, sa autorizeze trimiterea in strainatate a barelor de combustibili necesari imbogatirii uraniului. Regimul a mai acceptat crearea unei comisii si introducerea unui telefon rosu intre cele doua Corei si Statele Unite, a adaugat Blitzer.

  • Testele nucleare ale Coreei de Nord

In aprilie 2009, regimul nord-coreean a parasit negocierile cu sase tari, la care participau cele doua Corei, Statele Unite, Japonia, Rusia si China, pentru a protesta fata de sanctiunile luate de ONU dupa un tir de testare a unei rachete.

Statul comunist a procedat, o luna mai tarziu, in mai 2009, la un al doilea test nuclear.

Richardson, fost ambasador al Statelor Unite la ONU, a ajuns joi in capitala nord-coreeana, unde incearca sa contribuie la o diminuare a tensiunilor din Peninsula Coreeana. El urma sa plece luni si sa organizeze o conferinta de presa, la Beijing.

Potrivit jurnalistului CNN, Richardson s-a declarat "dezamagit" de esecul negocierilor Consiliului de Securitate ONU, la New York. Intalnirea celor 15 membri ai Consiliului si discutii private cu ambasadorii nord-coreean si sud-coreean s-au incheiat fara sa se ajunga la un acord pentru o declaratie finala.

O declaratie ar fi permis Coreei de Sud sa anuleze manevrele militare prevazute pe Insula Yeonpyeong, cu capul sus, potrivit guvernatorului.

  • Coreea de Sud se pregateste de lupta?

Un fotoreporter al AFP, prezent pe insula Yeonpyeong, unde s-au desfasurat aceste exercitii, a afirmat ca a auzit tiruri de artilerie, mai scrie MEDIAFAX, citand Ministerul sud-corean al Apararii. Ceata a intarziat demararea acestor exercitii, prevazute initial pentru sfarsitul diminetii (între 4.00 si 5.00, ora Romaniei). Ministerul Apararii a precizat ca manevrele vor dura mai putin de doua ore.
Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Coreea de Sud a incheiat luni exercitiile sale militare cu tiruri reale, pe o insula bombardata recent de Phenian, la o ora dupa demararea lor, potrivit agentiei sud-coreene Yonhap.

Ministerul sud-coreean al Apararii a precizat ca nu poate confirma aceste informatii, adaugand ca va oferi o declaratie mai tarziu. Civilii de pe insula sud-coreeana Yeonpyeong, bombardata la 23 noiembrie de Coreea de Nord, si cei de pe alte patru insule invecinate, au primit ordinul sa intre la adapost rapid, in cursul diminetii.

Un consemn similar a fost comunicat tuturor insulelor din Marea Galbena aflate la frontiera Coreei de Nord, potrivit unui purtator de cuvant al Statului Major Interarme al Armatei sud-coreene.

La sfarsitul saptamanii trecute, Phenianul a promis un "dezastru" daca Coreea de Sud nu renunta la manevrele militare pe insula Yeonpyeong.

Citeste si:
Audi, BMW și Mercedes, amendate în Coreea de Sud pentru manipularea...
Audi, BMW și Mercedes,...

Afla de ce sunt "Cele doua Corei in prag de razboi" din DOSARUL 9AM!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.