Rusia a solicitat convocarea unei reuniuni de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, in legatura cu situatia din Peninsula Coreea, au declarat, sambata, surse diplomatice, citate de AFP.

Surse americane au afirmat ca inca nu a fost luata o decizie in legatura cu convocarea sesiunii.

Coreea de Nord a avertizat sambata ca "situatia din Peninsula Coreeana va exploda" daca Seulul va desfasura noi aplicatii militare in insula Yeonpyeong, revendicata de regimul de la Phenian, scrie MEDIAFAX.

"In cazul in care Coreea de Sud indrazneste sa desfasoare manevrele cu tiruri de artilerie, situatia din Peninsula Coreea va exploda si nu va putea fi evitat un deznodamant tragic", a avertizat Ministerul de Externe nord-coreean.

Armata nord-coreeana a atacat insula Yeonpyeong in data de 23 noiembrie, provocand moartea a patru persoane, iar regimul de la Phenian a avertizat ca va lansa un atac si mai violent in cazul desfasurarii aplicatiilor. Coreea de Sud a anuntat ca exercitiile vor dura o zi, in perioada 18 - 23 decembrie, si vor implica tiruri de artilerie cu munitie de razboi.

"Am avertizat deja ca ii vom pedepsi fara mila si fara ezitare pe provocatorii care invadeaza teritoriul nostru suveran. Militarii nostri nu vorbesc in vant", se arata in comunicatul Ministerului de Externe de la Phenian. La randul sau, Coreea de Sud a precizat ca va efectua manevrele, in pofida amenintarilor.

Ministerul rus de Externe a cerut Coreei de Sud sa renunte la tirurile de artilerie, pentru a evita escaladarea tensiunilor, in timp ce ministrul adjunct de Externe chinez, Zhang Zhijun, a declarat ca Beijingul este "profund ingrijorat si nelinistit" de situatia instabila din peninsula.

Statele Unite considera insa ca manevrele sud-coreene nu reprezinta o amenintare pentru Coreea de Nord, iar regimul de la Phenian nu trebuie sa le foloseasca drept pretext pentru "noi provocari".

Citeste si:
Phenianul a avertizat că va lovi Coreea de Sud cu arme nucleare,...
Phenianul a avertizat că va...

Insula se afla in Marea Galbena, in apropierea liniei de demarcatie dintre cele doua Corei, stabilita de ONU dupa razboiul din 1950 - 1953. Phenianul contesta linia de demarcatie si revendica Yeonpyeong, dar si alte insule din zona, precum si apele teritoriale ale acestora.

Coreea de Nord sustine ca in timpul precedentelor aplicatii militare sud-coreene, in data de 23 noiembrie, mai multe obuze au cazut in apele sale teritoriale, ceea ce a determinat Phenianul sa declanseze tiruri de artilerie asupra insulei.

Phenianul afirma ca Statele Unite au oferit Seulului un "scut uman" pentru urmatoarele aplicatii, deoarece aproximativ 20 de militari americani urmeaza sa ofere asistenta tehnica fortelor navale sud-coreene. "Departamentul de Stat american a transmis un mesaj care ameninta Republica Democratica Populara a Coreei, reamintind cu insistenta ca pe insula sunt prezenti militari americani si ziaristi straini. Statele Unite ofera chiar un scut uman" pentru armata sud-coreeana, a afirmat Ministerul de Externe de la Phenian.

Citeste si:
Coreea de Nord recunoaște, în sfârșit: Kim Jong Un NU poate...
Coreea de Nord recunoaște, în...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.