Dorind sa forteze mana Frantei si a Germaniei in privinta acceptarii Romaniei in Spatiul Schengen, ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, a amenintat ca Bucurestiul ar putea conditiona aderarea Croatiei la Uniunea Europeana si sugereaza ca Romania poate denunta unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

Intr-un interviu acordat "Adevarul Europa", ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ca folosirea MCV impotriva aderarii Romaniei la Schengen, desi sunt indeplinite criteriile tehnice, ar putea determina o riposta pe masura din partea Bucurestiului, relateaza Adevarul.ro. „Trebuie sa ne gandim foarte serios daca mai merita sa continuam acest lucru. Noi am facut progrese in reforma sistemului judiciar. Daca ele nu sunt incurajate mai departe, intr-o logica de cooperare, exista posibilitatea de a denunta unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare, ramanand sa informam Comisia cu privire la progresele noastre in domeniul reformei Justitiei" a declarat ministrul roman de Externe.

"Mi se pare incorect sa acceptam acest precedent, ca doua state, indiferent care, sa schimbe regulile in timpul jocului. Scrisoarea ministrilor de Interne francez si german are niste probleme de redactare. In primul rand, se adreseaza Comisiei, desi decizia se ia in Consiliul de Justitie si Afaceri Interne. Prin urmare, destinatarul e gresit", a precizat Baconschi, citat de Mediafax.


"Orice tara din lume are problemele ei, niciuna nu e perfecta", a declarat ministrul roman de Externe lansad sa se inteleaga ca Franta si Germania folosesc ca pretext vechile clauze aferente acceptarii in UE pentru a refuza accesul in Spatiul Schengen, relateaza cotidianul Gandul.

Astfel, potrivit Radio France International, Romania poate conditiona aderarea Croatiei la UE si poate denunta unilateral MCV, daca este folosit in alte domenii si devine un handicap, a declarat Teodor Baconschi: "Haideti sa privim la situatia Croatiei. Noi sustinem orice extindere a Uniunii Europene in Balcanii de Vest. Dar nu putem accepta ca aceasta sa se faca fara Mecanismul de Cooperare si Verificare, in conditiile in care, in cazul nostru, se mentine.

Guvernul de la Zagreb a stabilit impreuna cu oficialii europeni - in special comisarul pentru Extindere, Stefan Fule - ca perioada de aderare va fi a doua jumatate a lui 2011. Totodata, Croatia a inchis deja 28 de capitole din cele 35 de negociere pentru aderare.

Citeste si:
Ce decizie a luat Cristina Șișcanu, după ce Austria s-a opus...
Ce decizie a luat Cristina...

"Obiceiuri vechi" in negocieri si diplomatie

Potrivit prim-vicepresedintelui democrat-liberal, Theodor Stolojan, a declarat ca pozitia lui Baconschi este un obicei la nivelul negocierilor de la Bruxelles. "In negocieri, in diplomatie se creeaza si anumite presiuni, apar si diverse amenintari de genul «uite ce am putea face si noi!»", a explicat Stolojan, dand exemplul Marii Britanii, care sub mandatul lui Margaret Thatcher a blocat deciziile UE, pentru a obtine o contributie mai scazuta la bugetul european, relateaza Gandul.info.

Germania este o mare sustinatoare a aderarii Croatiei, astfel, Romania poate crea o anumita presiune sau o amenintare, aratand ce poate face, daca si altii fac la fel.

Ce efecte poate avea declaratia lui Teodor Baconschi?

  • Afectarea finantarilor cu fonduri europene
„Denuntarea unilaterala poate atrage masuri pe fondurile europene. Un astfel de gest poate insemna mentinerea coruptiei, iar intr-o asemenea tara nu se baga bani. Oricum, toata discutia din jurul denuntarii MCV nu face decat sa accentueze ideea ca Guvernul ar ascunde coruptie", a declarat Punui dintre fostii negociatori ai Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana, prof. Vasile Puscas. Potrivit Adevarul.ro, acesta a reamintit ca in acest an incep negocierile pentru bugetul 2014-2020, iar Romania are nevoie de o pozitie puternica si credibila pentru a obtine cat mai mult, si a precizat ca o astfel de actiune a Romaniei in raport cu acordul cu Executivul european nu mai poate determina activarea clauzei de salvgardare, situatie posibila doar in primii ani de la aderarea unei tari.
Citeste si:
Ce prețuri de sărbători sunt în țările vecine
Ce prețuri de sărbători sunt...

  • Afectarea relatiei cu Ungaria, care a preluat la 1 ianuarie presedentia semestriala a UE

O alta consecinta a declaratiilor sefului diplomatiei ar putea fi si afectarea relatiilor cu vecina Ungaria, care a preluat presedintia UE de la 1 ianuarie. Pe agenda de prioritati europene stabilita de oficialii de la Budapesta se numara atat aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, cat si aderarea Croatiei la UE, mai noteaza Adevarul.ro. [Ungaria: Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, importanta pentru stabilitatea din Balcani]

"Cred ca ne aratam muschii, insa nu stiu daca e cea mai inteleapta atitudine politica externa. Ar fi fost mai intelept sa mergem pe un discurs similar cu cel al Bulgariei, care face diferentierea intre Mecanismul de Cooperare si Verificare si aderarea la Spatiul Schengen, necontestand nici Mecanismul si nici faptul ca mai exista inca intarzieri si pe chestiunile tehnice", afirma Laura Stefan, expert in justitie la SAR si presedintele de onoare al UNPR, potrivit RFI.

Citeste si:
Un fost ministru de externe cere interzicerea reclamelor Pepsi
Un fost ministru de externe...

Citeste si: Premierul ungar: 2011 va fi cel mai dificil an pentru UE

"A fi sau a nu fi in Schengen?", in opinia politicienilor romani

Basescu: Romania nu accepta obligatii suplimentare pentru Schengen


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.