Ministrii de Interne ai Frantei si Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicita amanarea aderarii Romaniei, dar si a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind de asemenea adresata presedintiei belgiene a UE si Ungariei, care va prelua presedintia, au declarat surse europene.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, ca este vorba despre un demers franco-german adresat atat Comisiei Europene, cat si presedintiei belgiene in exercitiu a UE, precum si viitoarei presedintii ungare a Uniunii, al carei mandat va incepe la 1 ianuarie 2011.

Solicitarea comuna a Frantei si Germaniei se bazeaza pe de-o parte pe neindeplinirea unora dintre obiectivele asumate in cadrul MCV, legate de coruptie, justitie si combaterea crimei organizate, desi scrisoarea precizeaza ca, in mod formal, nu ar trebui facute conexiuni intre aderarea la Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Autorii demersului semnaleaza de asemenea existenta unor probleme legate de gestiunea frontierelor si de politica de azil, documentul mentionand ca "in contextul procesului de analiza a aderarii la Schengen ar trebui tinut cont de probleme legate de gestiunea frontierelor externe ale Spatiului Schengen si de politica de azil", mai sustin sursele citate.

Consilierul prezidential pentru afaceri europene, Leonard Orban, a confirmat existenta acestui demers fara a oferi insa detalii.

Purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Afaceri Interne Cecilia Malmstrom a declarat ca nu a fost primita nicio scrisoare si ca orice comentariu pe aceasta tema va fi facut dupa primirea unui document oficial.

  • Decizia privind Schengen va fi luata cand vor incepe progrese ireversibile in Justitie

Ministrii de Interne ai Germaniei si Frantei au apreciat, in scrisoarea transmisa CE, ca decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ar trebui discutata "cand cele doua state vor incepe progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei, a criminalitatii organizate si a reformei", informeaza MEDIAFAX, citand RFI Romania.

"Nu sunt reunite toate conditiile pentru aderarea celor doua tari la Spatiul Schengen", scriu cei doi ministri in scrisoarea obtinuta de RFI Romania. "Nu ar fi realist si nici responsabil sa nu tinem cont de defectele identificate", se mai arata in scrisoarea citata, care mentioneaza "absenta unui mediu juridic si administrativ satisfacator in domeniile sigurantei si justitiei, fenomenele de coruptie la diferite niveluri si persistenta unei criminalitati organizate preocupante".

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Semnatarii scrisorii citate de RFI mentioneaza ca, daca Romania si Bulgaria ar intra in Schengen, exista riscul unor "consecinte grave pentru securitatea interna a Uniunii Europene si pentru fiecare stat membru", cu "incidenta asupra supravegherii frontierelor intr-o regiune strategica si asupra accesului deplin la datele Schengen".

"Estimam ca decizia ar trebui luata cand principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate si cand cele doua state vor incepe progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei, a criminalitatii organizate si a reformei sistemului judiciar", se arata in scrisoarea semnata de Brice Hortefeux si Thomas de Maiziere.

  • Igas: Decizia privind aderarea Romaniei la Schengen e politica, sa fim optimisti

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a declarat, marti, ca Romania a indeplinit toate clauzele asumate in fata partenerilor europeni in ceea ce priveste securizarea frontierelor, el precizand ca decizia privind aderarea este politica si indemnand la optimism. "Romania si-a indeplinit toate clauzele asumate in fata partenerilor europeni in ceea ce priveste securizarea frontierelor. Acest lucru il spune si ultimul raport primit la MAI, am indeplinit securizarea frintierelor", a spus Igas, citat de MEDIAFAX.
Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

El a aratat ca decizia aderarii Romaniei la Shenghen este una politica si a precizat ca, in opinia sa, statele care in acest moment sunt reticente, respectiv Germania si Franta, vor evalua mai bine declaratiile din scrisoarea trimisa CE. "Stim ca este o decizie politica. Haideti sa asteptam cu speranta anul viitor, la inceput, cand decizia se va lua in Consiliul JAI. E nevoei de consens, dar eu cred ca, intr-un final si statele care sunt mai rezervate vor evalua mai bine aceste declaratii, scrisori, si eforturile Romaniei, care nu sunt mici, sa fie luate in considerare”, a spus Igas.

El a mai spus ca nu cred ca este normal sa se extinda solcitarile si conditionalitatile si ca, in acest sens am avut discutii cu toate tarile reprezentate in forumul Salzburg, are au asigurat Romania ca i se va cere acelasi lucru care s-a solicitat ultimelor tari care au aderat.
Intrebat daca are de gand sa isi aume prin demisie un eventual esec, Igas a catalogat intrebarea drept "rautacioasa", el subliniind ca "ceea ce trebuia sa faca MAI, a facut". "De aici incolo, haideti sa privim cu optimism", a spus Igas.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

El a aratat ca a avut discutii la Bruxelles cu inalti oficiali si a pirimit asigurari ca Romanaia va fi primita in spatiul Shenghen fara alte conditionalitati."Cand s-a inceput demersul de aderare, ni s-au cerut sa securizam frontierele. Am facut. In baza raportului pe care il avem, speram ca in 2011, la termenul convenit, sa devenim o tara cu drepturi depline din punct de vedere al libertatilor in Shenghen", a spus Igas.

Cititi si: Basescu: Romania nu accepta obligatii suplimentare pentru Schengen

Basescu: Franta si Olanda nu vor Romania in Schengen

Le Monde: UE nu va risca! Aderarea Romaniei in Schengen, amanata


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.