Presupusul traficant de arme rus Viktor Bout a fost extradat marti din Thailanda, intr-un avion inchiriat special de Statele Unite, pentru a fi judecat in aceasta tara, a anuntat marti comandantul politiei criminalistice din Bangkok.

"Bout a parasit teritoriul thailandez la ora 13.27 (08.27, ora Romaniei)", de la aeroportul pentru curse interne din Bangkok, a precizat Supisarn Bhakdinarunart. "Eu insumi l-am dus la un avion american (...), impreuna cu sase oficiali americani care il escortau", a adaugat el, potrivit AFP.

Anterior, unul dintre avocatii lui Bout si directorul inchisorii anuntasera ca presupusul traficant de arme a fost predat marti serviciilor de imigratie, in vederea extradarii sale iminente in Statele Unite, relateaza MEDIAFAX.

Avocatul, Lak Nithiwatanawicharn, declarase ca "politia criminalistica l-a condus la biroul de imigratie". "Nu stiu de ce. (...) Il voi urma pana la New York in acest dosar", continuase avocatul.

O jurnalista a AFP a vazut un convoi de vehicule parasind inchisoarea din Bangkok unde presupusul traficant de arme rus era detinut. Directorul inchisorii a confirmat ca Bout nu se mai afla in cladire.

  • Decizia de extradare a lui Bout, "ilegala"?

Luni, avocatul rus al lui Bout, Viktor Burobin, a apreciat drept "ilegala" decizia Guvernului thailandez de a-l extrada in Statele Unite pe Viktor Bout, potrivit agentiei Interfax. El a recunoscut totusi ca o contestare a deciziei de extradare este imposibila. "Este o decizie ilegala pentru ca tribunalele thailandeze nu au analizat cea de-a doua cerere de extradare americana", a declarat avocatul.

Justitia thailandeza a acceptat in august ca presupusul traficant de arme sa fie extradat in vederea anchetarii lui pentru "terorism" in Statele Unite. Dar procedura a fost blocata de un al doilea dosar, deschis pentru "spalare de bani" si "frauda" de catre Washington la inceputul anului, de teama ca primul dosar ar putea esua.

Citeste si:
Armata israeliană susține că a găsit arme în spitalul Al-Shifa din...
Armata israeliană susține că...

Curtea Penala din Bangkok a apreciat recent ca acest al doilea dosar nu contine "suficiente dovezi", deschizand astfel calea extradarii lui Bout in Statele Unite.

Fost pilot in armata sovietica, Bout a fost arestat la Bangkok in martie 2008, dupa ce s-a intalnit cu agenti americani care au pretins ca sunt membri ai gherilei columbiene FARC.

Supranumit "negustorul de moarte", Bout este acuzat ca a folosit o flota de avioane cargo pentru a transporta arme in Africa, America de Sud si Orientul Mijlociu, dar el afirma ca transporturile sale erau perfect legale.

Bout risca pedeapsa de inchisoare pe viata in Statele Unite.

Cititi si: Cum a fost capturat 'Negustorul mortii', cu ajutorul autoritatilor romane

Cum trateaza guvernele europene victimele programelor CIA?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.