Traficantul de arme Viktor Bout a cerut guvernului rus ajutor pentru eliberarea sa din inchisoarea thailandeza in care se afla in asteptarea procesului si a unei posibile extradari in Statele Unite, relateaza NewsIn.

Intr-o scrisoare deschisa citata de RIA Novosti, Bout a spus: "Solicit masuri pentru eiberarea mea, pentru ca am fost arestat si sunt tinut in custodie in baza unor acuzatii fabricate".

"Cer guvernului rus sa ia masuri si sa ceara explicatii guvernului Thailandei legate de faptul ca sunt mentinut ilegal in detentie in aceasta tara in baza unor acuzatii fabricate de Statele Unite", potrivit scrisorii.
Deocamdata oficialii rusi nu au dat niciun raspuns.

Bout, rus nascut in Tadjikistan, este numit "negustorul mortii". El a fost arestat in Thailanda luna trecuta, la cateva ore dupa ce venise de la Moscova, si a fost imediat acuzat ca incerca sa cumpere armament pentru gherila columbiana.

La operatiune a contribuit si politia romana de frontiera. Potrivit ONU si Trezoreriei americane, Bout conducea o retea de avioane de transport si a vandut sau intermediat vanzari de arme care au alimentat razboaiele dn Afganistan, Angola, Liberia, Rwanda, Sierra Leone si Sudan. Statele Unite au anuntat ca doresc extradarea lui Bout.

In Thailanda el este acuzat ca a incercat sa achizitioneze "bunuri in scopuri teroriste", iar la New York este acuzat de conspiratie in vedera vanzarii de armament de milioane de dolari gherilei FARC. Bout a negat insa,ferm acuzatiile.

Politia thailandeza a spus ca extradarea in Statele Unite va trebui sa astepte procesul sau in Thailanda, unde legea prevede ca strainii arestati in baza acuzatiilor de terorism trebuie judecati in aceasta tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.