Un tribunal thailandez a deschis astazi procedura pentru posibila extradare a presupusului traficant de arme rus Viktor Bout, care ar putea duce la transferarea lui in Statele Unite, pentru a raspunde acuzatiilor de terorism, relateaza NewsIn.

Curtea din Bangkok trebuie sa stabileasca daca exista suficiente elemente pentru extradarea lui Bout, descris in Occident ca "negustorul mortii" pentru ca furnizat arme intre Africa si America de Sud, trecand prin Afganistan, in ultimii 15 ani.

Bout, in varsta de 41 de ani, fost ofiter in fortele aeriene sovietice, transformat in om de afaceri, a fost arestat in martie de politia thailandeza si de agenti americani, care s-au dat drept responsabili ai gherilei FARC care incercau sa cumpere arme.

Luni, acuzatul nu a facut nicio declaratie presei cand a intrat in sala tribunalului, cu picioarele legate in lanturi. Avocatii lui au facut apel, calificand detentia drept "ilegala".

In mai, Departamentul american al Justitiei a formulat patru capete de acuzare impotriva lui Bout, care risca inchisoarea pe viata in SUA. Autoritatile americane il acuza ca a incercat sa vanda arme gherilei FARC si ca a complotat pentru uciderea de cetateni americani. El este acuzat si de complot pentru uciderea unor responsabili si angajati americani si complot pentru achizitionarea de rachete antiaeriene.

Urmatoarea audiere pentru extradare va avea loc la 10 octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.