Justitia pakistaneza va inculpa cinci presupusi islamisti pentru implicare in asasinarea fostului premier Benazir Bhutto, au anuntat luni surse judiciare.

"Actul de acuzare a fost prezentat, astazi, in fata celei de-a treia Curti antiteroriste din Rawalpindi. (...) Acuzatii vor fi inculpati oficial in urmatoarea sedinta, la 23 noiembrie", a declarat procurorul Chaudhry Zulfiqar. El a precizat ca procesul se va desfasura in interiorul inchisorii principale din Rawalpindi, relateaza MEDIAFAX, citand AFP.

Cei cinci barbati au fost arestati cu totii in saptamanile de dupa atentatul sinucigas in care Bhutto a fost ucisa.

Benazir Bhutto, premier in doua randuri, in anii '90, a fost ucisa la 27 decembrie 2007, la Rawalpindi, in momentul in care pleca de la un miting, in cadrul campaniei pentru alegerile legislative din 2008. Ea era sotia lui Asif Ali Zardari, care a devenit presedintele tarii dupa aceste alegeri.

Alti cinci suspecti au reusit sa fuga. Trei dintre ei au fost, intre timp, ucisi, intre care si cel care era liderul Miscarii Talibanilor Pakistanezi (TTP), Baitullah Mehsud, considerat de justitie drept cel care a comandat asasinarea lui Bhutto, in timp ce TTP este considerat ca fiind organizatorul asasinatului.

Baitullah Mehsud, care a negat mereu orice implicare in asasinat, a fost ucis, in august 2009, intr-un atac cu avion fara pilot american, in zonele tribale din nord-vest, la frontiera cu Afganistanul.

"Suspectii s-au ocupat de kamikaze in numele lui Baitullah Mehsud. Ei i-au furnizat vesta incarcata cu explozivi lui Saeed, alias Bilal, si l-au adus la Liaqat Bagh, unde Benazir Bhutto urma sa sustina un discurs", a declarat procurorul. De asemenea, ei au efectuat o misiune de recunoastere la locul asasinatului, inainte de atentat, potrivit acestuia.

Doi dintre cei cinci suspecti au fost arestati in ianuarie 2008, la Dera Ismail Khan, un oras instabil din apropierea zonelor tribale, iar ceilalti trei la Rawalpindi, luna viitoare.

Doi dintre ei au marturisit, in februarie 2008, ca l-au gazduit si ajutat pe kamikaze, pentru a se razbuna impotriva raidului armatei contra Moscheii Rosii radicale din Islamabad. In acest raid, din iulie 2007, au fost ucise aproximativ 100 de persoane.

Citeste si:
O celulă teroristă islamistă a planificat atacuri asupra...
O celulă teroristă islamistă...

Cititi si: Zeci de mii de oameni o plang pe Benazir Bhutto

Bhutto stia cine o va asasina

Benazir Bhutto, spion cu rang inalt


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.