Fostul premier pakistanez Benazir Bhutto a strecurat in buzunarele unui mantou informatii secrete despre imbogatirea uraniului, pe care le-a dat Phenianului, in schimbul facilitarii unui contract de fabricare a rachetelor.
Dezvaluirea a fost facuta abia acum, dupa asasinarea, in timpul campaniei electorale din Pakistan, in luna decembrie, anul trecut, la Islamabad, a lui Benazir Bhutto. Sursa informatiei este jurnalistul de origine indiana Shyam Bhatia, care traieste in Marea Britanie. In cartea lui, intitulata “Goodbye Shahzadi!”, publicata in India, luna trecuta, Bhatia povesteste cum fostul premier pakistanez i-a incredintat secretul schimbului clandestin de informatii din domeniul nuclear pe care l-a facut cu Phenianul, iar ziarstul a jurat ca nu o sa-l publice niciodata sau cel putin cit Bhutto ar fi fost in viata.

Totul s-a petrecut in 1993, in timpul unei vizite de stat a lui Benazir Bhutto in Coreea de Nord. In acea vreme, Pakistanul cauta cu disperare o noua tehnologie de fabricare a rachetelor nucleare, pentru a contracara progresele facute in domeniu de tara vecina, India. Phenianul, la rindul sau, era in cautarea unui proiect pentru o tehnologie de imbogatire a uraniului. I-a propus lui Bhutto, in secret, un “barter” de informatii. “Inainte de a pleca din Islamabad, Bhutto s-a oprit sa-si cumpere un mantou «cu buzunare cit se poate de adinci», in care a transferat CD-uri cu datele stiintifice despre imbogatirea uraniului de care avea nevoie Phenianul”, dezvaluie Bhatia in cartea lui. Bhutto “a actionat ca un dublu curier, intorcindu-se din Coreea de Nord cu CD-uri continind informatiile despre rachete” care ii foloseau Islamabadului. “Am facut, pentru tara mea, mai mult decit ar fi facut, impreuna, toti sefii militari pe care i-a avut Pakistanul”, i-a marturisit ea jurnalistului indian, dupa ce l-a rugat sa inchida reportofonul, anuntindu-l ca avea sa-i spuna “un secret foarte important”.

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.