Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, a declarat ca accidentul din Ungaria nu reprezinta o catastrofa ecologica, ci o imensa catastrofa sociala si umana, el multumind autoritatilor romane pentru solidaritatea cu poporul ungar.
"Autoritatile romane au primit toate informatiile. Au fost in contact institutiile ungare, cele doua ministere de Externe au fost in legatura si organismele create pentru gestionarea situatiei, de asemenea. Sunt in continuare pastrate contactele", a spus ambasadorul, potrivit MEDIAFAX. "Vreau sa le multumesc autoritatilor romane si in special ministrului roman de Externe, Teodor Baconschi, care si-a exprimat solidaritatea cu noi", a spus el.

Intrebat daca Ungaria a solicitat sprijin din partea autoritatilor romane, el a spus ca a fost deja formulata o solicitare la Bruxelles. "Am facut cerere la Bruxelles pentru sprijin din partea tarilor care sunt parte ale Mecanismului de Protectie Civila. Multumim pentru sprijin", a spus Fuzes. El a precizat ca autoritatile ungare au intervenit de urgenta cu eforturi majore pentru a diminua consecintele dezastrului.

"Din punct de vedere ecologic, lucrurile sunt bine. Nu mai sunt necesare interventii majore. Este o catastrofa ecologica mica. Dar este o imensa catastrofa sociala si umana, cea mai mare din istoria noastra", a spus ambasadorul, adaugand ca 7 localitati si mai multe sate au fost grav afectate.

El a explicat ca accidentul s-a produs la firma ungureasca de aluminiu MAL, la 100 de kilometri de Budapesta, substanta ajungand in raul Zagya care se varsa in Tisa si apoi in Dunare. [Fluxul toxic din Ungaria nu afecteaza Dunarea]

"Namolul rosu cu substante bazice chimice a ajuns in Dunare. Guvernul maghiar a facut toate eforturile in vederea neutralizarii. PH-ul normal al apei este undeva la 7-8. Ieri, PH-ul ajunsese la 9-10. In urma interventiei Guvernului maghiar pentru neutralizare, astazi PH-ul era in jurul valorii de 8", a explicat el, adaugand ca nu mai exista pericol din punct de vedere ecologic.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Intrebat daca Ungaria a comunicat autoritatilor romane si natura substantelor care au poluat Dunarea, el a spus ca este vorba despre "namol rosu", substanta rezultata in urma tehnologiei aluminiului. "Aceasta substanta are factor PH bazic si s-a neutralizat cu acid otetic", a explicat Fuzes.

Romania ofera sprijin Ungariei, in urma poluarii din tara vecina, constand in haine de protectie, masini de interventie si specialisti, autoritatile de la Bucuresti asteptand o reactie a partii ungare, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Borbely a spus ca va avea, in 28 octombrie, o intalnire la Budapesta cu omologul sau din Ungaria, in cadrul careia se vor analiza aspectele poluarii produse si modalitatile de sprijin pe care Romania le poate oferi.

Guvernul ungar a instituit, marti dimineata, starea de urgenta in trei comitate din vestul tarii, din cauza inundatiilor produse de o scurgere de reziduuri chimice de la o fabrica de bauxita. Site-ul bulgar de stiri novinite.com relata, marti dupa-amiaza, ca Bulgaria, Romania, Serbia si Ucraina ar putea fi afectate de accidentul soldat cu patru morti si 120 de raniti.

Citeste si:
România schimbă PET-ul cu biletul
România schimbă PET-ul cu...

Potrivit datelor MMP, spargerea bazinului de stocare a reziduurilor chimice provenite in urma prelucrarii bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 de metri cubi de deseuri, cu un PH de 12-13, in paraul Torna, afluent al raului Marcal, aflat in vestul Ungariei, in urma accidentului satul Kolontar fiind inundat de reziduuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.