Pana la un milion de cetateni din R. Moldova "tocmai au castigat la loterie" dupa ce Romania le-a oferit pasapoarte. Traian Basescu a cerut sa fie primite pe luna 10.000 de cereri de acordare a cetateniei Romaniei din R. Moldova, o tara unde PIB-ul pe cap de locuitor este echivalent cu cel al Sudanului, scrie presa britanica, care se teme ca sute de mii de moldoveni vor cere beneficii sociale in Marea Britanie si cere guvernului britanic oprirea acestui fenomen.

"Daca numai jumatate dintre ei isi exercita dreptul de a trai, munci si de a cere beneficii aici (n.r. in Marea Britanie), asta va pune o presiune masiva pe tara si-asa greu incercata", scrie tabloiul de dreapta. Scurtul comentariu din Dailly Express se intituleaza "Tara nu poate face fata" si autorul este indignat de "complezenta cutremuratoare" a unui purtator de cuvant de la Home Office, care a spus ca acordarea cetateniei este un aspect "care tine de guvernul roman", relateaza NewsIn.

"Nu, nu este asa", scrie in replica tabloidul britanic. "Este o chestiune care tine de guvernul nostru, care poate ca nu are posibilitatea de a le lua cetatenilor UE dreptul la libera circulatie, dar poate face in schimb un lucru ce va intrerupe afluxul de imigranti din Europa de Est - sa puna capat culturii irationale a beneficiilor sociale, care a facut ca Marea Britanie sa devina un asemenea magnet", scrie autorul comentariului.

"Daca nu ar fi casa gratis, mancarea gratis si bani dati pe degeaba oamenilor care nu sunt dispusi sa munceasca, lumea s-ar gandi de doua ori inainte de a veni aici", conchide tabloidul.

  • Romania "a deschis o portita" in legislatia UE

Intr-un articol separat, intitulat "Aproape un milion de imigranti est-europeni ar putea veni in Marea Britanie din cauza unei portite in legislatia UE", publicat chiar pe pagina de acces a site-ului Express.co.uk, ziarul prezinta situatia acordarii de pasapoarte romanesti pentru cetatenii moldoveni, reluand cifrele si ideile pe aceasta tema deja vehiculate saptamana trecuta in Der Spiegel.

Publicatia germana a gasit si explicatia pentru "calculul din spatele acestei miscari": presedintele Romaniei, Traian Basescu, vrea sa creasca numarul populatiei si vrea ca numarul naturalizarilor sa depaseasca 10.000 pe luna, anul acesta. "Astfel, intr-o Uniune care sufera deja de o oboseala extinderii, fara un referendum sau fara aprobare de la Bruxelles, Berlin, Paris, are loc o extindere pe ascuns. Moldovenii emigreaza si intra pe usa din dos in Uniune, un paradis economic", a conchis Der Spiegel.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

In final, autorul articolului mentiona ca situatia a atras atentia Bruxellesului. Pe fondul temerilor privind un val migrator, Andreas Mölzer, eurodeputat din partea Partidului Libertatii (FPÖ, dreapta populista din Austria), a cerut Comisiei Europene sa ia o pozitie pentru a opri actiunile romanilor. Si politicienii din Germania urmaresc evolutiile, sustine Der Spiegel. Manfrend Grund, membru al Parlamentului din partea partidului crestin-democrat al cancelarului Angela Merkel, a recunoscut insa ca Germania nu are motive de ingrijorare. "Majoritatea merg in Italia si Spania", a explicat politicianul german.

The Daily Express il citeaza si pe europarlamentarul Nigel Farage, de la Partidul britanic al Independentei (eurosceptic si populist), care a spus ca "orice pretentie ca Marea Britanie isi poate controla granitele sau ca imigratia poate fi controlata, chiar daca suntem in Uniunea Europeana, este distrusa de aceasta dezvaluire".

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Tabloidul britanic mai noteaza ca cererea pentru pasapoarte UE este atat de mare, incat guvernul roman a deschis doua noi consulate in Moldova, "cel mai sarac stat, de unde 90% din populatie vrea sa plece, potrivit Natiunilor Unite", scrie Daily Express, redand declaratiile alarmiste ale unui diplomat UE, dar si ale unui reprezentant al unui ONG antiimigratie, declaratii deja consemnate si de The Daily Telegraph, intr-un articol pe aceeasi tema.

  • Mii de moldoveni vor impovara sistemul social al M. Britanii

Mizand pe mai vechea fobie a presei tabloide britanice in privinta unui val de imigranti estici aducatori de "rele", The Daily Telegraph avertizeaza ca mii de moldoveni ar putea cere beneficii sociale in Marea Britanie, impovarand si mai mult o economie aflata in recesiune.

Articolul aminteste de perioada dinaintea aderarii Romaniei la UE, cand presa tabloida britanica scria cu regularitate despre perspectivele sumbre ce asteptau Marea Britanie - pe plan social, dar si pe plan infractional - odata cu intrarea in UE a Romaniei si Bulgariei. Cele doua tari au fost, de altfel, singurele pentru care Londra si-a inchis piata muncii, temandu-se de un nou fenomen de tip "instalatorul polonez".

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Statisticile au infirmat ulterior valul migrator de care se temeau tabloidele britanice din partea romanilor, care au preferat sa se indrepte spre tari "latine", Italia si Spania. Pe plan infractional insa, presa britanica relateaza periodic despre "ispravi" ale romanilor, care, pe teritoriul Regatului Unit, par sa se fi specializat in fraude informatice, dar si in traficul cu fiinte umane. Este celebru cazul "Tandarei" - o vasta schema de cersetorie, trafic de copii si fraudare a sistemului britanic al asigurarilor sociale. Autoritatile romane au colaborat insa foarte bine cu cele de la Londra pentru anihilarea acestei retele, fapt remarcat, cu alte ocazii, si de presa britanica.

In acest context, articolul publicat duminica seara in editia online a cotidianului The Daily Telegraph atrage atentia ca "Romania a deschis o usa din dos a drumului catre UE, care ii va indreptati pe sute de mii de emigranti din Moldova, o fosta republica sovietica saraca, sa munceasca si sa ceara beneficii sociale in Marea Britanie".

Citeste si:
Ciucă: Fermierii români au nevoie de ajutor, pentru ca legislația...
Ciucă: Fermierii români au...

  • Aproape 1 milion de moldoveni cu origini romanesti au solicitat pasapoarte

Mai mult de 900.000 de moldoveni cu origini romanesti au cerut in Romania pasapoarte, un document care le va permite libera circulatie in Marea Britanie, scrie Daily Telegraph. Pana la 120.000 de solicitari de pasapoarte romanesti au fost deja rezolvate si alte 800.000 sunt in procesare, ceea ce alimenteaza temerile unei migratii in masa inspre Vest dinspre Moldova, una dintre cele mai sarace tari din Europa de Est, situata intre Romania si Ucraina, explica publicatia britanica.

Traian Basescu, presedintele Romaniei, a promis tuturor moldovenilor care se considera romani, adica majoritatea in tara cu o populatie de 3,6 milioane, ca vor putea sa circule liber atat in Romania, cat si in UE. El a cerut sa fie primite pe luna 10.000 de cereri de acordare a cetateniei Romaniei dintr-o tara unde PIB-ul pe cap de locuitor este echivalent cu cel al Sudanului, scrie Daily Telegraph. Salariul mediu lunar in Republica Moldova, care nu este tara UE si unde somajul este ridicat, este de doar 130 de lire sterline (cca. 155 de euro) si peste un milion de moldoveni deja lucreaza in strainatate, majoritatea ca imigranti ilegali in economia neagra a Europei, adauga cotidianul britanic.

  • Marea Britanie, una din multe tari speriate de emigrantii moldoveni

Aceasta evolutie a alarmat si alte tari UE, pentru ca acordarea cetateniei este o prerogativa a guvernelor nationale, cum e cel al Romaniei, chiar daca nota de plata pentru imigratia in masa trebuie sa fie platita de Europa de Vest, comenteaza ziarul.

The Daily Telegraph il citeaza pe Sir Andrew Green, presedinte al organizatiei neguvernamentale MigrationWatch, un grup de presiune antiimigratie, care a spus: "Este uimitor ca aproape un milion de moldoveni au aplicat pentru cetatenia romana. Este esential ca Marea Britanie sa reactioneze, impreuna cu partenerii ei din UE, altfel ne vom confrunta cu un nou val de forta de munca ieftina care ar fi cel mai neplacut lucru in vremuri de recesiune".

  • Ungaria si Bulgaria, alte "vinovate" de afluxul emigrantilor est-europeni catre Vest

Problema se raspandeste, dupa ce UE s-a extins la tarile din regiunea est-europeana si balcanica, in 2004 si 2007, adauga cotidianul.
Publicatia aminteste ca si Ungaria si-a schimbat recent legile pentru a le permite etnicilor maghiari din intreaga Europa de Est sa ceara cetatenie, iar Bulgaria a emis peste 60.000 de pasapoarte macedonenilor.

"Extinderea continua prin usa din dos, pentru ca deja am primit un numar urias de noi cetateni ca urmare a politicilor in materie de cetatenie ale unor state membre", a declarat un diplomat UE cu rang inalt pentru The Sunday Times, aminteste The Telegraph. "Statisticile generale sunt uimitoare, curand vor vor egala populatia unei tari mici", a mai spus diplomatul.

  • Pozitia MAE: Romania nu face exceptie de la normele europene in ceea ce priveste redobandirea cetateniei

"Faptul ca unii dintre fostii cetateni romani au pierdut cetatenia din motive neimputabile lor este o chestiune de notorietate, iar in materia redobandirii cetateniei, Romania nu face exceptie de la normele europene", a declarat MAE, potrivit NewsIn.

Ministerul de Externe arata, de asemenea, ca articolul 10 din Legea cetateniei romane contine prevederi similare cu articolul 116 din Constitutia Republicii Federale Germania, care permite tertilor sa se bucure de anumite facilitati legale si care reglementeaza faptul ca "fostii cetateni germani, care in perioada 30 ianuarie 1933 - 8 mai 1945 si-au pierdut cetatenia din motive politice, etnice sau religioase, precum, si descendentii acestora pot redobandi, la cerere, cetatenia germana".

In primele patru luni ale anului 2010 au fost solutionate de catre Ministerul Justitiei un numar de 10.846 de dosare de redobandire a cetateniei romane, mai preciza MAE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.