Social 24 August 2009 17:50
"Bandele importa copii pentru fraude cu beneficii sociale" titreaza editia online a Sunday Times. Un material despre Tandarei, orasul care "s-a ingrasat" de pe urma fraudarii sistemului britanic de asigurari sociale, tine prima pagina a presei britanice.
Tandarei, una dintre bazele presupusilor traficanti de copii.

Astfel este vazut oraselul din estul Romaniei prin ochii presei britanice. Sunday Times precizeaza in acest sens faptul ca aproape 100 de case noi, impunatoare, evaluate la circa 23 de milioane de euro, au fost construite aici, in ultimii cinci ani. Politia britanica suspecteaza ca ele au fost finantate partial cu banii obtinuti din fraudarea sistemului britanic de asigurari sociale. Ideea articolului publicat astazi este aceea ca infractorii straini aduc copii in Marea Britanie, unii dintre ei chiar bebelusi de numai trei luni, pe care ii folosesc pentru a frauda cu milioane de lire sterline sistemul de beneficii sociale al Marii Britanii.

Ziaristii de la Sunday Times au facut propria investigatie, inclusiv la Tandarei, in Romania, si au descoperit ca tinerii sunt luati de la familiile lor, sunt adusi in Marea Britanie si folositi pentru a cere in mod fraudulos ajutoare sociale, bazandu-se pe documente false care ar atesta o imigrare legala sau ocuparea unui loc de munca. Articolul din Sunday Times este preluat in editiile online si de alte publicatii britanice, precum Sunday Mirror, potrivit NewsIn.

Un alt saptamanal britanic, Sunday Telegraph, scria inca din septembrie 2007 despre Tandarei: "orasel saracacios, pierdut printre sate la jumatatea drumului dintre Bucuresti si litoralul Marii Negre, care, la mai putin de un an de la aderare, incepe sa se imbogateasca pe cheltuiala Marii Britanii". A venit randul tabloidului The Sun, care, in ianuarie 2008, publica un reportaj despre traficul cu minori proveniti din Tandarei, oras desemnat de politia britanica drept sursa problemei, dupa o operatiune impotriva cersetorilor si hotilor romani, soldata cu arestarea a 25 de persoane, la 35 de kilometri de Londra.

Totusi, mirajul Occidentului se transforma in dezamagire pentru romii din Tandarei, constata France-Presse patru luni mai tarziu. "Romii dintr-un cartier sarac al Tandareiului si-au incercat norocul in Occident, in cautarea unei vieti mai bune, dar s-au intors inapoi in tara cu numai cateva cuvinte invatate in spaniola sau engleza si masini la mana a doua, parcate in fata unor case darapanate", scria AFP in mai 2008.


Nume de cod "Golf": Operatiune secreta pentru depistarea traficantilor romani


Politia din Londra a intreprins o operatiune cu numele de cod "Golf", care a vizat o banda de romani, si a gasit dovezi ce indica legaturile traficantilor cu Tandarei, anunta astazi Sunday Times. Fara a se teme de comparatii, publicatia asemuieste ofensiva lansata prin operatiunea "Golf" cu cea care a dus la prinderea cunoscutului gangster din Chicago, Al Capone, inchis in cele din urma, in anii '30, pentru evaziune fiscala. Operatiunea "Golf "a fost desfasurata de o unitate din nordul Londrei, alcatuita din 14 oameni, si a beneficiat de o finantare europeana de un milion de lire sterline (1,15 milioane de euro).

Intr-un raid care a avut loc la 11 august, in nord-estul Londrei, la care au participat si politisti si avocati romani, autoritatile au vizitat 24 de adrese si au identificat 20 de copii, care probabil sunt victime ale traficului, dezvaluie publicatia britanica. Autoritatile au gasit dovezi ale unor fraude cu peste 100.000 de lire sterline (circa 115.000 de euro), intr-un caz o familie primind 24.000 de lire numai prin falsificarea datei unor documente. Intr-un alt caz de folosire a copiilor traficati, o banda este suspectata ca a falsificat documente pentru cel putin 500 de cereri de ajutor social, in valoare totala de 4,5 milioane de lire sterline. Cu acesti bani obtinuti fraudulos, infractorii straini isi cumpara masini de lux si isi construiesc case in orasele de orgine, scrie Sunday Times.

Somerii romani care vin in Marea Britanie nu ar avea in mod normal dreptul la beneficii sociale, dar bandele de traficanti falsifica documente, atestand ca au dreptul de a obtine numere de asigurare. Copiii sunt folositi pentru a pretinde beneficii suplimentare pentru casa, alocatii sau alte facilitati fiscale. Alte venituri le obtin din fraude la bancomate si furturi din buzunare sau din magazine, relateaza saptamanalul britanic.

In multe cazuri, noteaza publicatia, parintii sunt complici la traficarea propriilor copii. Acesti copii sunt initiati in criminalitatea stradala si sunt plasati unor adulti cu care nu au nicio legatura de rudenie, pentru ca acestia sa poata pretinde in mod fals beneficii sociale. Banii sunt varsati in niste conturi care sunt controlate de fapt de traficantii copiilor. Suspectii folosesc servicii financiare gen Western Union sau MoneyGram, pentru a trimite in Romania bani obtinuti fraudulos nu numai in Marea Britanie, ci si in Spania si Italia, mai crede politia metropolitana.


"Sistemul social si fiscal al Marii Britanii, fraudat anual cu un miliard de lire sterline de catre criminalitatea organizata"

Sunday Times reaminteste ca unii dintre suspectii unor asfel de fraude sunt din Tandarei, un oras cu 15.000 de locuitori din Romania, dintre care 2.000 sunt de etnie roma. "In ultimii cinci ani, cartiere care altadata erau in ruina au prosperat inexplicabil. Pe drumurile prafuite se pot vedea BMW-uri si Land Rover-uri cu numere de inmatriculare britanice", comenteaza publicatia. Sunday Times consemneaza si o declaratie a primarului de la Tandarei, Vasile Sava: "De unde sa stiu de unde au banii? Nimeni nu ne spune cum fac ei bani in strainatate, legal sau ilegal", a declarat acesta saptamana trecuta.

Printre metodele de obtinere de asigurari sociale, jurnalistii britanici enumera tot felul de documente false de care se folosesc traficantii, dar si sporirea valorii drepturilor sociale cu ajutorul copiilor pe care ii aduc din Romania. O alta metoda este de a crea firme care sunt folosite ca paravan pentru a dovedi ca un individ lucreaza pe cont propriu. In felul acesta, individul poate obtine un numar de asigurare sociala, ceea ce ii asigura accesul la sistemul de beneficii. Falsificarea actele de imigrare, da de asemenea "roade", noteaza publicatia, astfel incat, acestea chiar dovedesc faptul ca solicitantul de beneficii a locuit in Marea Britanie timp ce cel putin cinci ani. Teoretic, alocatiile pentru copii pot fi solicitate chiar daca acestia nu sunt in tara. Totusi, prezenta unui copil adus in tara inseamna beneficii in plus pentru casa si alte deduceri de cheltuieli.

Politia britanica si-a inceput investigatia in 2007, dupa ce a observat o crestere a criminalitatii in care erau implicati romani, dupa aderarea tarii la UE. In primele sase luni ale anului 2007, au fost inregistrate 1.000 de infractiuni, fata de 168 in intreg anul 2006. In ianuarie 2008, politia a intreprins raiduri la 16 adrese folosite de traficanti, descoperind locuinte supraaglomerate cu tineri care fusesera initiati in infrationalitatea stradala. Patru persoane au fost arestate pentru trafic de copii.


"Bandele de romani sunt foarte bine organizate"

Majoritatea presupusilor traficanti nu au putut fi pusi sub acuzare, mai ales ca adesea parintii sunt complici si nu vor sa dea informatii. Se adauga faptul ca multe dintre familiile care au solicitat beneficii sociale, desi nu au lucrat niciodata in Marea Britanie, au pe cereri stampila Departamentului pentru Munca si Pensii sau pe cea a institutiei care se ocupa de Venituri si Servicii vamale. Verificarile superficiale ale documentelor sunt o alta parte a problemei, alaturi de haosul care domneste in sistemul de beneficii sociale, scrie Sunday Times, ajungand la "morala" amplului material despre romanii din Tandarei imbogatiti de pe urma contribuabililor britanici.

Mecanismul national de identificare a victimelor traficului a primit o finantare de patru milioane de lire, reaminteste Sunday Times. Totusi, este pusa sub semnul intrebarii eficienta serviciilor care se ocupa de verificari in cazul crimei organizate, acestea fiind acuzate ca nu au evaluat adecvat potentiala amenintare, care vine dinspre aceasta forma de "sclavie moderna". Verificarile actelor intra in sarcina serviciilor fiscale si vamale, precum si a departamentului pentru munca si pensii.

"Este un scandal strigator la cer, acesta al unor oameni disperati de saraci care sunt adusi aici pentru a deturna bani din sistemul de asigurari sociale. Actualele verificari sunt total inadecvate si este nevoie de un raspuns la nivelul intregii Uniuni Europene", a cerut parlamentarul Anthony Steen, presedintele unui grup parlamentar care se ocupa de traficul de femei si copii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.