Traficul copii romani este un fenomen foarte raspandit in Marea Britanie, relateaza Daily Mail, care prezinta cazul unei familii de romi din Tandarei, care si-a trimis fata in varsta de 13 ani la cersit la Farnborough.
Cotidianul britanic prezinta cazul Evei Stanciu, din Tandarei, al carei tata, Iuri, a fost inchis timp de doi ani in Marea Britanie pentru ca a trimis-o pe fata la cersit. "In timpul iernii reci, fata roma in varsta de 13 ani statea tremurand pe o galeata de plastic intoarsa invers. in fata unui magazin Co-op din Farnborough, la cativa kilometri de Slough, care a devenit un magnet pentru mii de imigranti est-europeni. Acolo cersea bani de la trecatori, spunandu-le intr-o engleza stricata ca ii este foame si frig. Daca o refuzau, Eva izbucnea in lacrimi", scrie Daily Mail.

Potrivit NewsIn, Eva a fost descoperita de politie dupa cinci saptamani, in ianuarie 2008, in urma unei operatiuni de amploare in Slough. Fortele de ordine au perchezitionat 17 case, inclusiv una in care fata locuia impreuna cu o verisoara, Claudia Stoica, tot cersetoare. Scotland Yard a descoperit ca toate cele 17 locuinte erau pline cu copii care fusesera adusi ilegal in Marea Britanie, pentru a cersi, fura din buzunare, obtine ajutoare sociale de la stat sau chiar pentru a se prostitua. Inspectorul insarcinat cu dosarul a declarat ca acesti copii sunt pioni intr-o "retea criminala bine organizata, originara din Romania".

La cateva saptamani dupa aceea, in cursul unei dezbateri in Camera Comunelor, parlamentul Anthony Sheen a aprecizat ca circa 2.000 de copii romani sunt exploatati in prezent in Marea Britanie, pentru a comite infractiuni. Multi dintre ei au fost vanduti de familiile lor, pentru a plati datorii. Un copil talentat la comiterea de infractiuni poate aduce pana la 100.000 de lire sterline pe an, a precizat oficialul, aminteste Daily Mail. De la rostirea discursului, mii de copii au mai fost adusi ilegal din Romania pe strazile din Marea Britanie, potrivit organizatiilor internationale, printre care UNICEF. Un numar mare provin din Tandarei, unde mii de romi traiesc in saracie.


Fenomenul a luat amploare din 2007, cand Romania a aderat la UE. In primele sase luni ale acelui an, peste 1.000 de fraude si furturi in care au fost implicati romani au fost inregistrate la Londra, fata de 168 in tot anul 2006. In prezent, traficul cu copii este foarte sofisticat. Un politist sub acoperire infiltrat in comunitatea de romi din Tandarei a declarat pentru Daily Mail ca familia care vinde copilul si traficantii care il preiau semneaza contracte.
Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

Un traficant plateste 20.000 de lire sterline pentru fiecare copil, dupa care aranjeaza o "vacanta" pentru minor la rude din Anglia. Unii copii primesc nume sau certificate de nastere false. Multi sunt mutati frecvent, sub mai multe identitati, pentru a putea cere mai multe ajutoare sociale. Banii castigati sunt trimisi prin Western Union sau MoneyGram sefilor retelelor de trafic cu copii din Tandarei, potrivit cotidianului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.