Guvernul francez a decis sa impuna o amenda de 150 de euro femeilor care poarta burqa in public, decizie luata in pofida semnelor de tensiuni intre musulmanii din Franta si restul populatiei.

Presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca guvernul sau va trimite legislatia catre Parlament, pentru ca are "responsabilitatea morala" de a respecta valorile europene traditionale, in conditiile in care musulmanii din Franta au ajuns la peste cinci milioane, cel mai mare numar dintre tarile din vestul Europei. El a subliniat ca proiectul de lege nu urmareste stigmatizarea musulmanilor, relateaza NewsIn.

Sotii sau concubinii care isi obliga partenerele sa poarte burqa vor fi pasibili imediat de un an de inchisoare sau o amenda de 15.000 de euro, potrivit proiectului de lege.

Potrivit expertilor, proiectul va fi respins de Curtea Constitutionala sau, cu siguranta, ii va aduce Frantei condamnari la CEDO. Textul va fi pus pe ordinea de zi in iulie, votul final fiind asteptat in septembrie.

Franta este una dintre tarile europene occidentale care doresc interzicerea burqa. Parlamentul belgian a aprobat luna trecuta interzicerea nationala a burqai, ce acum trebuie analizata de Senat. Legislatorii din alte state au introdus proiecte similare, iar guvernul elvetian vrea sa impuna interdictia administrativ.

Burqa in Europa si provincialismul presei romanesti

Proiectul Frantei beneficiaza de o sustinere puternica, 60% dintre persoanele chestionate spunand ca astfel de masuri sunt necesare. Insa musulmanii se plang ca sunt stigmatizati pentru o practica ce, potrivit Ministerului francez de Interne, vizeaza mai putin de 2.000 de femei intr-o tara cu 64 milioane de locuitori.

Tensiunile s-au intensificat marti seara, in cursul unei dezbateri intr-o suburbie pariziana cu numerosi musulmani. Au izbucnit ciocniri, ceea ce a necesitat interventia politiei.

Saptamana trecuta, o femeie care purta burqa a depus o actiune in justitie impotriva unei avocate care i-ar fi insultat religia, in orasul St. Nazaire. Si avocata a depus o plangere, spunand ca a fost batuta de femeia care purta burqa.

Mohammed Mussaui, seful Consiliului religiei musulmane din Franta, a spus recent ca 15 moschei au fost vandalizate de la inceputul anului, precum si mormintele musulmane din doua cimitire.

Citeste si:
Musulmanii din România sărbătoresc Kurban Bayram. Ce semnifică...
Musulmanii din România...

Burqa incepe sa devina un subiect de discutie si in Spania

Purtarea valului islamic integral (burqa) in locurile publice nu provoaca inca dezbateri la nivel national in Spania, dar la nivel regional exista tentative vizand interzicerea sa, orasul catalan Lerida, din nord-estul tarii, urmand sa ia la sfarsitul lunii o decizie pe aceasta tema.

Initiativa a fost lansata de nationalistii catalani moderati din partidul Convergència i Unió (CiU), care au prezentat luni o motiune pe aceasta tema. Primarul socialist al orasului, Angel Ros Domingo, care, la randul sau, se opune valului integral, a fost sesizat de membrii CiU, pentru a dezbate la consiliul muncipal din 28 mai purtarea burqa in locurile publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.