Un grup de bloggeri critica superficialitatea presei din Romania cu privire la problema interzicerii vestimentatiei islamice, burqa sau niqab.
Pe 30 martie 2010 o comisie din parlamentul Belgiei a hotarit ca la sfirsitul lunii aprilie sa voteze scoaterea in afara legii a acoperirii fetei in public, total sau partial cu material textil, fara a face referire directa la burqa, scrie blogul de analiza politica internationala, Patrubedbun.net.

In presa romana, subiectul aproape ca a trecut neobservat. Au existat insa si sclipiri de reactie, criticate aspru de catre Patrubedbun.net. De exemplu, jurnalista Laura Cernahoschi a avut o pozitie destul de vehementa, considerand decizia belgienilor drept un atac la libertatea individuala: “Consider ca ar trebui sa fie optiunea mea personala daca vreau sa port creasta de punker sau val pana sub ochi, pe strada. A, daca pe femeile respective le obliga cineva sa le poarte, da, atunci e o problema. Aici ar trebui lucrat. Sunt unele femei musulmane care chiar vor sa poarte burqa. In valorile occidentale, europene, cu care ne mandrim, se inscrie si libertatea de expresie. Si daca in virtutea acestui principiu nu interzicem alte tipuri de vesminte, nu ar trebui sa interzicem nici burqa, pe strada", scria recent, jurnalista.

Abordarea este considerata extrem de superficiala si nedocumentata.

“Decizia a venit, pe de o parte, ca urmare a cazurilor din ce in ce mai frecvente in care burka si niqab-ul sint folosite de criminali, musulmani sau nu, pentru a-si ascunde identitatea in timpul jafurilor si crimelor”, explica Patrupedbun.net.

“Aceasta nu este singura problema pusa de acest port traditional musulman. Burqa, cu originea in tarile arabe in perioada preislamica, este folosita de cei mai fundamentalisti dintre musulmani pentru a-si ascunde nevestele de privirile indiscrete ale trecatorilor. Coranul impune <<modestia>> vestimentara, iar burqa, chiar daca isi are in obiceiurile tribale arabe preislamice si nu in Coran, este impusa femeilor din zonele controlate de islamisti radicali in Orientul Mijlociu, obicei ce a ajuns prin imigratie si in marile orase occidentale”, scrie Costin, autorul articolului “Burqa in Europa si provincialismul presei romanesti”.

Burqa este impusa. Constringerile sint mai degraba de ordin politic decit religios, femeile in burqa sint in primul rind un simbol al rangului inferior pe care il are femeia in islam. Desigur, unele dintre ele sustin ca aleg sau chiar aleg sa devina invizibile oamenilor din jur, dar asta nu transforma portul intr-o problema a “drepturilor omului” cum crede parte din comunitatea progresista occidental.

Blogul citeaza si un articol al unei jurnaliste straine, scris dupa o vizita in Afganistan: “Nici un om sanatos si liber nu ar alege sa poarte burqa”, spune jurnalista Licia Corbella.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.