Deputatii belgieni au interzis joi femeilor din tara sa poarte val islamic integral in spatiile publice, prima masura de acest gen din Europa de Vest, relateaza Washington Post.
Votul in unanimitate din camera inferioara a Parlamentului intervine in replica la iritarea din ce in ce mai mare din Belgia si Europa de Vest in ceea ce priveste numarul si vizibilitatea musulmanilor, ale caror obiceiuri si atitudini reprezinta adesea o provocare pentru acest continent, majoritar crestin, scrie NewsIn.

[Burqa in Europa si provincialismul presei romanesti]

Dupa luni de dezbateri aprinse, si guvernul francez a anuntat ca va adopta o interdictie similara pana in luna septembrie, o promisiune criticata de musulmani, care au calificat-o drept o "stigmatizare" a religiei lor.

Presedintele Nicolas Sarkozy a decis saptamana trecuta sa introduca un proiect de lege in acest sens, in pofida unui avertisment al Curtii Constitutionale, potrivit caruia o astfel de interdictie ar contraveni legii fundamentale. "Burqa nu are ce cauta in Franta", a spus el.

Proiecte similare au fost introduse in Parlamentele din Italia si Olanda, unde jurisidictiile locale au impus deja o serie de masuri impotriva valului. 20 de comunitati locale din Belgia, inclusiv Bruxelles-ul, decretasera anterior interdictii privind valul.

Potrivit Human Rights Watch, lideri politici din Elvetia si Austria au sugerat ca astfel de legi ar fi o idee buna si in tarile lor. Mai la nord, Guvernul danez a dat publicitatii o declaratie in ianuarie, potrivit caruia valul integral convine valorilor daneze, dar a decis sa nu adopte o lege in acest sens, deoarece putine femei din tara il poarta.

Alegatorii elevetieni au interzis in decembrie, prin referendum, construirea de minarete. Votul lor a fost criticat drept antimusulman, dar a fost privit favorabil de politicienii conservatori francezi, care au sugerat ca Parisul ar putea proceda la fel.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Valul integral a fost condamnat de politicieni europeni, atat de dreapta cat si se stanga, care il considera o incalcare a demnitatii femeii, dar si un risc pentru securitate in scoli, banci si cladiri guvernamentale.

Votul din camera inferioara a Parlamentului belgian a reprezentat un acord rar intre partidele politice din tara, pe fondul unei crize politice intre flamanzi si francofoni, ce a dus la prabusirea guvernului lui Yves Leterme saptamana trecuta.

In principiu, cabinetul lui Leterme se ocupa numai de afacerile curente, dar aceasta masura se afla deja pe agenda, pentru ca fusese votata in unanimitate de comisia pentru afaceri interne a Camerei Deputatilor si era considerata o prioritate.

Legea interzice oricui sa apara in public cu fata ascunsa, neidentificabila.
Sunt prevazute si o serie de exceptii, precum carnavalurile, daca sunt autorizate de autoritatile locale. Cei care incalca norma, vor fi amendati si vor fi condamnati la inte una si sapte zile de inchisoare.

Citeste si:
Religia ar putea deveni materie opțională la BAC. Cum a reacționat...
Religia ar putea deveni...

Pentru a intra in vigoare, masura urmeaza sa fie votata de Senat, ceea ce, pe fondul crizei politice, ar putea dura destul de mult timp.

Formatiunea de centru-dreapta Miscarea pentru Reforma, care a introdus legea, a invocat securitatea si demnitatea femeii, dar a subliniat ca masura este si un mesaj pentru activistii islamisti ca Belgia nu va tolera incalcarea valorilor sale nationale.

Un reprezentant al Huuman Rights Watch pentru Europa de Vest, Judith Sunderland, a calificat masura drept o situatie in care toata lumea pierde. "Tratarea femeilor musulmane pioase ca pe infractori nu le va ajuta sa se integreze", a spus ea, intr-un comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.