Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov,considerat una dintre personalitatile politice cu o contributie cruciala la recapatarea libertatii in Europa de Est,a sosit miercuri in Romania, pentru prima oara dupa mai bine de 20 de ani de la indepartarea de la putere a dictatorului Ceausescu.

Gorbaciov a declarat miercuri ca s-a hotarat sa revina in Romania - pentru prima oara de la caderea lui Ceausescu - pentru ca la anul implineste deja 80 de ani si a vrut sa-l intalneasca pe fostul presedinte, pe care l-a cunoscut de mult timp, aluzie la Ion Iliescu, relateaza NewsIn.

"Am vrut sa ma intalnesc cu fostul dumneavoastra presedinte, pe care l-am cunoscut de mult timp", a spus Mihail Gorbaciov la sosire pe aeroportul Baneasa din Bucuresti. "Am hotarat sa vin, pentru ca la anul implinesc 80 de ani, deja timpul trece foarte repede", a adaugat parintele perestroikai.

Sotii Ceausescu nu trebuiau impuscati ca niste animale


Gorbaciov a mai declarat, in prezenta fostului presedinte Ion Iliescu, ca sotii Ceausescu nu trebuiau impuscati "ca niste animale", indiferent cat de grea era situatia in Romania.

"Un asemenea gest nu poate fi acceptat", a spus Gorbaciov, cunoscut pentru antipatia pe care a avut-o fata de fostul dictator roman. Parintele perestroikai a apreciat insa libertatea de exprimare si democratia pe care au adus-o evenimentele din decembrie '89. El a facut aceasta declaratie la iesirea de la dineul pe care l-a avut cu o serie de personalitati, intre care fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu.

Gorbaciov: Iliescu nu a sunat la Moscova

Ultimul lider sovietic a negat miercuri ca s-ar fi inteles cu fostul presedinte american George Bush pentru inlaturarea regimului dictatorial din Romania, ca serviciile secrete sovietice ar fi fost implicate sau ca Ion Iliescu ar fi sunat la Moscova pentru ajutor in decembrie 1989.

Parintele "perestroikai" spune ca, in opinia sa, evenimentele din decembrie '89 din Romania au fost un fenomen firesc, o revolta populara. "Aparuse o problema in legatura dintre societate si putere, societatea a simtit aceasta, a vazut schimbarile din jur si cetatenii Romaniei au inceput sa actioneze pentru a-si apara drepturile suverane", a declarat Gorbaciov, miercuri seara, la ProTV.

Citeste si:
Un deputat rus a propus crearea unei noi Uniuni Sovietice
Un deputat rus a propus...

Intrebat daca in decembrie '89 Ion Iliescu a sunat la Moscova pentru a cere o interventie armata, Mihail Gorbaciov a negat ferm si a spus ca nu a existat o astfel de rugaminte, "nu a existat acest telefon. Este probabil o inventie", a adaugat fostul lider sovietic, care a completat ca o astfel de ipoteza a fost emisa probabil de oamenii care nu il plac pe Ion Iliescu.

Gorbaciov a recunoscut insa ca l-a cunoscut pe Ion Iliescu "in ultima etapa a desfasurarii evenimentelor din tara noastra (Rusia - n.r.) si din Europa". Au existat multe discutii (cu Ion Iliescu - n.r.), a spus Gorbaciov, care fusese intrebat daca a vorbit cu fostul presedinte roman si daca Ion Iliescu fusese liderul ales pentru a-i succeda in functie lui Nicolae Ceausescu.

"Nu credeti toate miturile, toate zvonurile!", a indemnat fostul lider sovietic dupa ce a negat categoric ca ar fi avut o intelegere la Malta cu fostul presedinte american George Bush pentru a inlatura regimul lui Nicolae Ceausescu.

Citeste si:
Putin, von der Leyen, Guterres, Boris Johnson, Biden și Macron,...
Putin, von der Leyen,...

In ceea ce priveste o interventie a serviciilor secrete sovietice in Romania, Gorbaciov a negat, de asemenea, si a reamintit ca la inmormantarea lui (Konstantin) Cernenko (fostul secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice caruia i-a succedat in functie Gorbaciov, in 1985 - n.r.) le-a spus liderilor Pactului de la Varsovia ca nu trebuie sa mai existe amestec in treburile interne. "Nu ne-am implicat in nicio tara", a spus Gorbaciov, referindu-se la evenimentele din 1989 si la fostul bloc estic. In acelasi timp, el si-a adus aminte ca in trecut "au existat mari probleme in Cehoslovacia si Polonia".

Cel care a dat tonul celei mai mari transformari geopolitice de la sfarsitul secolului XX a spus ca are si unele regrete si daca ar fi sa o ia de la capat, unele lucruri le-ar face altfel, in special reformarea Partidului Comunist, care trebuia facuta mai devreme. Totusi, lumea se indreapta catre mai bine, chiar daca foarte incet si in zig-zaguri, a spus Mihail Gorbaciov.

Gorbaciov a venit in Romania ca invitat de onoare, cu ocazia lansarii cotidianului "Puterea", viitor cotidian national patronat de un trust de presa al carui nume ramane inca necunoscut.
Gorbaciov este coactionar la ziarul rus Novaia Gazeta, adesea critic la adresa premierului Vladimir Putin, impreuna cu oligarhul Aleksandr Lebedev. Acesta din urma a achizitionat de curand doua renumite cotidiene britanice, Evening Standard si The Independent.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Avionul cu fostul lider sovietic a aterizat miercuri pe aeroportul Baneasa din Bucuresti in jurul orei 11.25.. Lansarea publicatiei Puterea, al carei invitat special este Gorbaciov, a avut loc la ora 18.45, la Clubul Diplomatic din Bucuresti. Plecarea din Romania este programata joi dimineata.

Prima vizita a lui Gorbaciov in Romania a avut loc intre 25 si 27 mai 1987, la doi ani dupa ce preluase conducerea Uniunii Sovietice, cand, potrivit unor documente din epoca, nu a fost deloc incantat de Ceausescu. A revenit totusi in Romania, doi ani mai tarziu, in iulie 1989, cand Bucurestiul a gazduit lucrarile Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varsovia. La 4 decembrie 1989, Ceausescu si Gorbaciov au mai avut o intalnire oficiala la Moscova. Dupa ce Gorbaciov a refuzat o invitatie la vanatoare in Romania, Ceausescu s-a intors in tara extrem de iritat si hotarat sa continue rezistenta in fata schimbarilor initiate de URSS. Trei saptamani mai tarziu Ceausescu era executat la Targoviste.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

De altfel, rolul lui Mihail Gorbaciov in inlaturarea dictatorului roman a fost unul covarsitor. "Ceausescu s-a suparat foarte tare, cand eu, in mod public, la o mare adunare, am vorbit despre transparenta, despre reforma", a marturisit Gorbaciov, potrivit unor documente publicate de Adevarul.

Nascut la 2 martie 1931, Gorbaciov a condus Uniunea Sovietica din 1985 pana in 1991. Incercarile sale de reforma au dus la incheierea Razboiului Rece, la incetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice si la prabusirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace in 1990.

Ales secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice la 11 martie 1985, avea 54 de ani cand devenea primul lider al partidului nascut dupa victoria Revolutiei Bolsevice din 1917. Gorbaciov a introdus in cadrul asa-numitului program "perestroika" reforme economice, despre care credea ca vor ridica nivelul de trai al populatiei si productivitatea muncii. In acele vremuri, numeroase dintre reformele sale au fost considerate radicale de catre birocratii conservatori ai partidului. In 1985, Gorbaciov a declarat ca sistemul economic sovietic era osificat si ca reorganizarea lui era imediat necesara. La inceput, reformele lui au fost cunoscute ca "uskorenie" (accelerare), dar, mai apoi, termenul "perestroika" (reconstructie) a devenit mult mai popular. "Perestroika" era insotita de "Glasnost", cuvant care s-ar traduce prin „transparenta" si viza deschiderea liderilor comunisti fata de cetateni. In 1988, revista americana Time il declara omul anului.

Gorbaciov vine in Romania


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.