Desi programul Visa Waiver, prin care anumite tari sunt scutite de obligativitatea vizei pentru SUA, ar putea fi prelungit pana la incheierea mandatului actualei administratii Bush, Romania nu face parte dintre tarile ce ar putea fi incluse, a declarat un inalt oficial american.

Este foarte probabil ca Malta sa fie inclusa in programul Visa Waiver pana la sfarsitul anului, dar in afara de aceasta extindere a programului de exceptare a vizelor nu se asteapta si altele, iar Romania nu va putea fi inclusa pana cand nu va indeplini toate criteriile, a declarat pentru NewsIn Richard Barth, secretar-adjunct al Biroului pentru dezvoltarea de programe (Office of Policy Development) din cadrul Departamentului pentru Securitate Interna al SUA.

"Romania nu va putea fi admisa in Visa Waiver decat dupa ce ratele de refuz din acest an vor fi evaluate. Chiar si atunci, va fi nevoie de indeplinirea celorlalte criterii bine cunoscute Guvernului roman", a spus Richard Barth.

Un alt oficial al Departamentului american pentru Securitate Interna, Jackie Bednarz, declarase vineri la Bruxelles, potrivit agentiei Reuters, ca actuala administratie si-a propus sa primeasca cat mai multe tari in programul de ridicare a vizelor pana la terminarea mandatului administratiei Bush. "Este obiectivul nostru sa primim mai multe tari inainte de schimbarea administratiei americane", declarase Jackie Bednarz, functionar al Departamentului pentru Securitate Interna din cadrul misiunii SUA la UE.

Richard Barth a confirmat pentru NewsIn ca este vizat acest obiectiv, dar a atras atentia ca declaratiile se refera numai la Malta. "Exista o probabilitate ca Malta sa fie inclusa in program in acest an, dar nu ne asteptam la alte extinderi", a subliniat el.

Pe de alta parte, Michael Chertoff, secretarul pentru securitate interna a SUA, declarase la sfarsitul lunii octombrie ca se asteapta ca cele sase tari europene - Romania, Bulgaria, Grecia, Polonia, Cipru si Malta - care inca nu au fost incluse in Visa Waiver sa fie admise "in urmatoarele cateva luni".

Romanii, cu un pas mai aproape de ridicarea vizelor pentru SUA

In ceea ce priveste modul in care noua administratie va trata extinderea Visa Waiver, Barth a precizat ca exista anumiti membri ai Senatului american, inclusiv democrata Diane Feinstein, care intentioneaza sa schimbe legislatia privind Visa Waiver, dar nu exista inca "propuneri concrete".

Feinstein declara luni ca in opinia ei programul Visa Waiver este "calcaiul lui Ahile al SUA", care slabeste siguranta tarii si care "permite strainilor sa exploateze legile privind imigratia".

"Intentionez sa propun o lege care sa faca mai dure criteriile de admitere in program", a declarat senatoarea democrata, subliniind ca ea se declara impotriva extinderii programului.

Malta, Cipru, Grecia, Polonia, Bulgaria si Romania sunt cele sase state din UE pentru care SUA mentin obligativitatea vizelor. Trei dintre aceste tari au rata de refuz a vizelor peste 10% (Romania 25%, Bulgaria 13,3%, Polonia 13,8%), iar celelate trei state au reusit sa se situeze sub limita admisa de Washington (Grecia 1,5%, Malta 2,5%, Cipru 1,7%).

Potrivit legislatiei SUA, o tara poate fi scutita de obligativitatea vizelor de calatorie, daca au fost respinsi mai putin de 10% dintre cetatenii respectivei tari care au solicitat o viza pentru Statele Unite. In afara acestui criteriu esential, admiterea in Visa Waiver tine si de indeplinirea anumitor criterii tehnice, precum implementarea pasaportului electronic, schimbul de informatii cu privire la persoanele suspecte de activitati teroriste, raportarea pasapoartelor furate/pierdute si implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA.

SUA si Romania semneaza o declaratie pentru a facilita ridicarea vizelor

Romania depune eforturi de mai mult timp pentru a fi inclusa in Visa Waiver si a format la un moment dat, impreuna cu alte state est-europene care au aderat la UE in 2004, o "Coalitie a vizelor", avand drept scop demersuri comune, inclusiv prin angajarea unei firme de lobby.

Accesul Romaniei in programul Visa Waiver continua sa reprezinte o prioritate si o preocupare majora si la nivelul Uniunii Europene, ferm interesata de promovarea unui tratament egal in ceea ce priveste calatoriile in Statele Unite pentru toti cetatenii Uniunii.

SUA au anuntat in luna octombrie ca din 2009 Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia si Coreea de Sud nu vor mai avea nevoie de vize. Insa aceste state nu numai ca au incheiat bilateral aranjamente de securitate cu Washingtonul, dar au si o rata de respingere a vizelor mai mica de 10%.

In prezent, Visa Waiver, prin care este ridicata obligativitatea vizelor, include 27 de state, in principal tari occidentale: Andora, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia si Marea Britanie.

Excluderea din Visa Waiver a noilor membri UE si NATO a fost un subiect sensibil, mai ales in cazul tarilor care au sustinut operatiunile militare americane din Irak si Afganistan. Unele dintre aceste tari, precum Polonia si Romania, nu se regasesc pe lista noilor state incluse in program, pentru ca nu au indeplinit mai multe conditii. Grecia, care din punctul de vedere al ratei de refuz indeplineste criteriile, se plange ca nu este inclusa in Visa Waiver ca pedeapsa pentru ca a blocat aderarea Macedoniei la NATO la summitul din aprilie de la Bucuresti.

Romania a semnat cu SUA la 3 noiembrie o declaratie privind principiile de cooperare in vederea includerii Romaniei in Visa Waiver. Semnarea acestui document va constitui un pas important catre ridicarea obligativitatii vizelor, dar practic are numai rolul de a confirma vointa politica a Romaniei de a adopta masurile necesare indeplinirii unora dintre criteriile de intrare in Visa Waiver. Concret, este vorba despre stabilirea unor principii si domenii de cooperare in care partile romana si americana vor purta negocieri.

Pe de alta parte, in privinta ridicarii vizelor pentru SUA, presedintele Traian Basescu se declara in favoarea unei solutii care sa vina prin UE si nu in urma unor negocieri bilaterale, invocand interesul national de a proteja bazele care cuprind datele personale ale cetatenilor. "Eu inca sper sa obtinem liberalizarea vizelor pentru romani pe aranjamentul UE cu SUA si nu in cadru bilateral, pentru ca in cadru bilateral mi se pare - desi discutam de un aliat foarte bun, de un prieten, un partener - in cadru bilateral inseamna acces in bazele de date legate de amprente, de persoane si totusi mi se pare ca nu e atat de stringenta nevoia noastra de vize in Statele Unite, incat sa facem un schimb de acces in bazele noastre de date. Poate nu intuiesc foarte bine lucrul acesta, dar totusi bazele de date ale persoanelor sunt un bun al statului respectiv si nu se intra oricum in ele si in orice conditii. Pot fi cateva mii de romani, cateva zeci de mii de romani care isi doresc sa mearga in Statele Unite intr-un an, dar bazele de date contin datele tuturor celor 21,5 milioane de romani", a argumentat presedintele in emisiunea Nasul de la B1TV difuzata la 10 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.