Declaratia dintre SUA si Romania privind principiile de cooperare in vederea inculderii Romaniei in Visa Waiver va fi semnata in luna noiembrie si va constitui un pas important catre ridicarea obligativitatii vizelor, a declarat joi ambasadorul SUA Nicholas Taubman.
"Documentul pe care l-am pregatit va ajuta Romania sa obtina o rata de refuz a vizelor SUA mai scazuta. Toate detaliile documentului au fost discutate si hotarate in aprilie de catre Train Basescu si de George W. Bush, in cadrul vizitei din timpul summitulu NATO", a declarat ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman, care a sustinut joi discursul de incheiere a mandatului sau.

"Declaratia de cooperare va fi semnata luna viitoare", a anuntat diplomatul american, care a apreciat evolutia pozitiva a ratei de refuz a vizelor SUA pentru Romania. Aceasta a scazut de la 37,7% in anul fiscal 2007 la 25% in 2008.

Semnarea proiectului de "Declaratie privind principiile de cooperare in vederea intaririi masurilor bilaterale de securitate pentru calatoriile internationale si cerintele Programului Visa Waiver" are rolul de a confirma vointa politica a Romaniei de a adopta masurile necesare indeplinirii unora dintre aceste criterii, a explicat Cosmin Boiangiu, purtatorul de cuvant al MAE.

Incheierea acordului va marca, potrivit purtatorului de cuvant al MAE, trecerea unei etape importante in procesul de suspendare a obligativitatii vizelor.

Potrivit legislatiei SUA, o tara poate fi scutita de obligativitatea vizelor de calatorie, daca au fost respinsi mai putin de 10% dintre cetatenii respectivei tari care au solicitat o viza pentru Statele Unite.

In afara acestui criteriu esential, admiterea in Visa Waiver tine si de indeplinirea anumitor criterii tehnice, precum implementarea pasaportului electronic, schimbul de informatii cu privire la persoanele suspecte de activitati teroriste, raportarea pasapoartelor furate/pierdute si implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA. Declaratia care urmeaza a fi semnata vizeaza toate aceste domenii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.