Declaratia dintre SUA si Romania privind principiile de cooperare in vederea inculderii Romaniei in Visa Waiver va fi semnata luni la Washington de catre ambasadorul Romaniei Adrian Vierita si de Michael Chertoff, secretarul pentru securitate interna al SUA, informeaza MAE.
Semnarea acestui document va constitui un pas important catre ridicarea obligativitatii vizelor, dar practic are numai rolul de a confirma vointa politica a Romaniei de a adopta masurile necesare indeplinirii unora dintre criteriile de intrare in Visa Waiver.

Concret, aceste criterii se refera la: schimbul de informatii cu privire la persoanele suspecte de activitati teroriste; raportarea pasapoartelor furate/pierdute si implementarea programului "Air Marshals" pe cursele aeriene directe Romania-SUA.

Potrivit unor declaratii ale ambasadorului american la Bucuresti Nicholas Taubman, declaratia ce va fi semnata cu SUA va ajuta Romania sa reduca rata de refuz a vizelor, unul dintre cele mai mari obstacole in includerea Romaniei in programul Visa Waiver. Romania a avut o rata de refuz a vizelor SUA de 25% in anul fiscal 2008, in scadere cu 12,7% fata de 2007. Legislatia americana prevede insa un prag de maxim 10% pentru includerea unei tari in programul Visa Waiver, care permite cetatenilor straini sederea in SUA pe o perioada de pana la 90 de zile, in scopuri de afaceri sau turistice, fara a necesita viza.

Ministerul de Externe a atras atentia ca documentul, denumit oficial "Declaratia dintre Ministerul Internelor si Reformei Administrative al Romaniei (MIRA) si Departamentul pentru Securitate Interna al Statelor Unite ale Americii (DHS) privind principiile de cooperare in vederea intaririi masurilor bilaterale de securitate pentru calatoriile internationale si a indeplinirii cerintelor Programului Visa Waiver", semnifica angajarea vointei politice a celor doua guverne pentru indeplinirea unui set de masuri menit sa faciliteze accesul Romaniei in programul Visa Waiver.

Declaratia confirma continuarea procesului de creare a conditiilor pentru obtinerea de catre cetatenii romani a regimului de calatorie fara vize in Statele Unite (pentru calatoriile de scurta durata, in scop turistic sau de afaceri).

"Pe baza principiilor cuprinse in Declaratie, autoritatile romane si cele americane vor coopera pentru adoptarea masurilor convenite, urmand ca accesul Romaniei in programul Visa Waiver sa se realizeze atunci cand toate conditiile prevazute de legislatia americana vor fi intrunite", se arata in comunicatul MAE.

Semnarea declaratiei se va face, din partea Romaniei, de catre Adrian Vierita, ambasadorul Romaniei in Statele Unite, iar din partea SUA de catre Michael Chertoff, secretarul pentru securitate interna, seful DHS (Department of Homeland Security).

Malta, Cipru, Grecia, Polonia, Bulgaria si Romania sunt cele sase state din UE pentru care SUA mentin obligativitatea vizelor. SUA au anuntat in luna octombrie ca din 2009 Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia si Coreea de Sud nu vor mai avea nevoie de vize.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.