Peste 120 de delfini au fost gasiti esuati anul acesta de-a lungul coastei romanesti a Marii Negre, intre Sulina si Vama Veche, 18 dintre aceste exemplare fiind pui de marsuin recent nascuti, 2011 fiind anul cu cel mai mare numar de cazuri de cetacee esuate pe litoralul romanesc din 2007.

Potrivit unui raport intocmit de catre echipa programului "Delfinii in criza! - Dolphins in distress!" a Societatii de Explorari Oceanografice si Protectie a Mediului Marin (SEOPMM) Oceanic Club, in perioada 1 ianuarie - 21 decembrie 2011, pe plajele romanesti dintre Sulina si Vama Veche au esuat 127 de exemplare apartinand tuturor celor trei specii de cetacee din Marea Neagra (Phocoena phocoena - marsuin, Tursiops truncatus - afalin, si Delphinus delphis - delfin comun), transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dintre acestea, cinci au fost gasite inca in viata, dar niciunul dintre aceste exemplare nu a putut fi salvat.

"Un pui de marsuin a fost tinut in viata patru zile de la identificarea sa intr-o stare foarte precara si s-a incercat regasirea grupului din care facea parte. Ulterior, echipa noastra a incercat integrarea exemplarului respectiv intr-unul din bazinele delfinariului din Constanta, unde din pacate la 14 ore dupa instalare a murit, cel mai probabil din cauza stresului survenit pe fondul pierderii de grup si de mama", spune directorul coordonator al SEOPMM Oceanic-Club, Razvan Popescu-Mirceni.

Zeci de delfini morti pe plajele romanesti

El a mai precizat ca acest pui, la fel ca alte doua exemplare de marsuini care erau inca in viata cand au fost descoperite pe plaje, erau pui nascuti de cel mult cateva zile, cu totii esuati intr-un interval de 16 zile in sectorul de coasta Mamaia - Constanta.

Care au fost cauzele mortii celor 122 de delfini esuati pe tarmul romanesc?

Dintre celelalte 122 de exemplare, esuate moarte, majoritatea au fost marsuini - 104 exemplare. Pe langa acestea, s-au mai inregistrat 12 exemplare de afalin si sase exemplare de delfin comun. In cazul a 83 de marsuini cauza mortii a fost prinderea in plase de pescuit urmata de asfixie, iar 18 din cei 107 marsuini esuati, vii sau morti, au fost pui nascuti recent care au pierdut legatura cu grupul din care faceau parte si cu mamele si care ulterior au murit in urma epuizarii si a stresului.

Citeste si:
Delfinii din Marea Neagră mor pe plajele din Turcia sau Bulgaria 
Războiul afectează și viața...

"Anul 2011 este perioada in care echipa SEOPMM Oceanic-Club a inregistrat cel mai mare numar de cazuri de esuari de cetacee pe tarmul romanesc din 2007 de cand ne ocupam sistematic de aceasta problema", a mai afirmat Razvan Popescu-Mirceni.

Primul caz de esuare a fost inregistrat in 4 aprilie, iar ultimul caz din acest an, in 8 decembrie. Perioada cu cea mai mare densitate de cazuri a fost 25 aprilie - 30 iunie, cand au fost identificate si preluate 94 de cetacee esuate moarte.

"Din totalul de 127 de cazuri de esuari de cetacee la coasta romaneasca un nivel de concentrare il putem observa pe sectoarele Constanta - Periboina (48 cetacee), Eforie - Tuzla (36 cetacee), Mangalia - Olimp (24 cetacee) si Sulina - Sfantu Gheorghe (13 cetacee), alte sase exemplare fiind dispersate in alte regiuni ale coastei, se mai mentioneaza in raportul SEOPMM Oceanic-Club privind activitatea programului "Delfinii in criza! - Dolphins in distress!".

Citeste si:
Cum a ajuns alerta E.coli pe litoralul românesc. Marea lipsă a...
Cum a ajuns alerta E.coli pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.