Social 11 Mai 2022 08:38 de Alexandra Chivu
Delfinii din Marea Neagră, care fug la rândul lor din calea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, mor pe plajele din Turcia sau Bulgaria. Cei care nu eșuează pe țărmuri ajung în plasele pescarilor. Explicația experților.

Delfinii din Marea Neagră mor pe plajele din Turcia sau Bulgaria

Turcia a raportat un număr tot mai mare de delfini comuni eșuați pe coasta Mării Negre. Peste 80 de delfini au fost găsiți morți pe țărmurile din vestul Turciei, au anunțat autoritățile din Ankara. O situație identică este raportată și de autoritățile din Bulgaria.

Potrivit The Guardian, specialiștii cred că delfinii se refugiază spre sud, fiind speriați de zgomotul războiului. Poluarea fonică masivă din jurul țărmurilor Ucrainei poate fi explicația și pentru faptul că animalele își perd orientarea și ajung să eșueze.

„Trauma acustică este una dintre posibilitățile la care ne gândim. Nu avem dovezi care să ateste ce ar putea provoca în Marea Neagră sonarul de frecvență joasă, pentru că nu am mai văzut niciodată atât de multe nave și atât de mult zgomot, pentru o perioadă atât de îndelungată. Știința însă cere întotdeauna dovezi", a declarat Bayram Ozturk, preşedintele Fundației de Cercetare Marină din Turcia.

Navele de luptă şi submarinele se folosesc de sonar pentru a comunica sau pentru a detecta forţele inamice. Mamiferele marine se folosesc de sunet pentru a se orienta în adânduri, iar un zgomot puternic poate avea repercusiuni grave, chiar fatale asupra lor. Specialiștii sunt îngrijorați și se plâng de faptul că nu pot face nimic în această privință, dat fiind că există protocoale pentru protejarea animalelor pe timp de război.

Delfini antrenați de armata rusă păzesc portul din Sevastopol

Imagini din satelit arată că rușii au instalat două cuști într-un golf în care țin mamiferele, pentru a păzi portul din Sevastopol. Acestea au fost aduse acolo în februarie, în zilele premergătoare războiului. Mamiferele au rolul de a proteja navele rusești de posibile atacuri ale trupelor speciale ucrainene care ar încerca acțiuni de sabotaj cu ajutorul scafandrilor.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Folosirea de delfini special antrenați pentru astfel misiuni militare este o practică veche. Chiar din timpul Războiului Rece, atât SUA, cât și URSS - la acea vreme - au antrenat mamifere pentru protecție maritimă.

Foto: USNI News/Compania de tehnologie prin satelit Maxar Technology


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Mai 2022 - 08 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.